Hlavní obsah

Nejrychlejší studentský superpočítač na světě stojí miliardu korun

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tennessee

Nejvýkonnější studentský superpočítač na světě mají na Univerzitě v Tennessee. Škola si jeho výstavbu mohla dovolit díky grantu National Science Foundation (NSF) ve výši 65 miliónů dolarů (1,1 miliardy korun). Tento superpočítač navíc patří mezi deset nejvýkonnějších strojů na této planetě. Upozornil na to v úterý zahraniční server Science Daily.

Článek

Superpočítač nese označení Kraken XT5 a na jeho výstavbě se podílela legendární společnost Cray. Vybaven je více jak 16 tisíci šestijádrových procesorů AMD Istambul s taktem 2,6 GHz. K dispozici má navíc celkem 129 terabajtů paměti.

V žebříčku Top500, který monitoruje ty nejvýkonnější superpočítače na celé planetě, se Kraken umístil s výkonem 1,03 petaflops na šestém místě. Peta je předponou pro milión miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.

Univerzitní superpočítač Kraken byl poprvé do chodu uveden už v roce 2008. Tehdy ale nebyl jeho výkon nikterak oslnivý. Na jeho zásadním vylepšení pracovala univerzita několik posledních měsíců. Nyní Kraken slouží především k vědeckým výpočtům, které by měly například objasnit mechanismus exploze supernov. 

Jak pracují superpočítače
Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon, jako stovky běžných PC. To co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace, nebo počítají pohyb vesmíru.

I Češi mají svůj superpočítač

Nejvýkonnější počítač v České republice se jmenuje Altix ICE 8200, který se nachází ve Fyzikálním ústavu Akademie věd a je stejně drahý jako luxusně zařízený rodinný dům. [celá zpráva]

Abyste dosáhli podobného výkonu, jaký má tento superpočítač, museli byste mít doma naráz zapojeno více než 500 slušně vybavených stolních počítačů. Superman mezi počítači dokáže spočítat až 4200 miliard operací za jedinou vteřinu.

Lidský mozek je výkonnější než superpočítače

Nejvýkonnější superpočítač na světě je stotisíckrát rychlejší než běžná domácí sestava. Ani tento superpočítač ale výkonem nestačí na průměrný lidský mozek. Prokázala to studie Dharmendry Modhy, šéfa výzkumného ústavu společnosti IBM.

Šéf ústavu Modha začal na výzkumu lidského mozku pracovat minulý rok, kdy získal od agentury Darpa grant v hodnotě pěti miliónů. Měl za úkol zjistit, jaké jsou techniky lidského mozku, které by bylo možné aplikovat i pro počítače.

Aby se některý počítač vyrovnal lidskému mozku, musel by mít podle prvních výsledků výzkumu 3 581 terabajtů operační paměti a výkon 38 triliónů operací za sekundu, tedy v přepočtu 38 petaflops.

Pro porovnání nejvýkonnější superpočítač současnosti má výkon jeden petaflops a zvládne 1105 biliónů operací za sekundu. Peta je předponou pro milión miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.

Ve Fyzikálním ústavu Akademie věd superpočítač Altix ICE 8200 skládá vzorce zcela nových materiálů, které zatím vůbec neexistují. Až pak laboratoř ověří, jestli by vzorce fungovaly i v praxi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám