Hlavní obsah

Levný tablet od tvůrců Firefoxu bude mít překvapivě slušný výkon

Novinky, mif

Minulý týden svět obletěla zpráva o tom, že společnost Mozilla stojící za internetovým prohlížečem Firefox a stejnojmenným operačním systémem chystá vlastní počítačový tablet. Nyní server Geek přinesl technické parametry tohoto stroje. A ty jsou, s ohledem na cenu novinky, velice zajímavé.

Foto: archív výrobce

Vizualizace prvního tabletu od Mozilly

Článek

Nový tablet by měl přispět ke globálnímu rozmachu operačního systému Firefox OS. I proto by se jeho pořizovací cena měla pohybovat maximálně okolo dvou tisíc korun. I přes nízkou cenu by však novinka měla disponovat výbavou, kterou se chlubí až citelně dražší stroje.

Základem bude čtyřjádrový procesor ARM Cortex A7 taktovaný na 1,0 GHz, který bude spolupracovat s grafickým jádrem PowerVR SGX544MP2. K dispozici budou 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. Kapacitu bude možné dále navyšovat prostřednictvím paměťových karet typu MicroSD.

Přestože většina levných tabletů je vybavena sedmipalcovým displejem s nízkým rozlišením, prvotina od Mozilly bude disponovat dotykovým panelem s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Ve výbavě nebude chybět ani dvojice webkamer, dvoumegapixelová na přední a pětimegapixelová na zadní straně, bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth či zabudovaný modul GPS.

Chystá se i stolní PC

Vyrábět tento tablet by měla tchajwanská firma Foxconn. Kdy přesně se objeví na pultech obchodů, zatím není jasné. Stát by se tak ale mělo v průběhu letošního roku.

Kromě tabletu plánuje Mozilla uvést na trh také stolní počítače s platformou Firefox, které budou stejně jako tablet lákat svojí nízkou cenou. Ta by se měla pohybovat mezi 70 a 100 USD (1400 – 2000 Kč).

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám