Hlavní obsah

IPad může zastavit kardiostimulátor, zjistila 14letá dívka

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový tablet iPad od společnosti Apple může být v některých případech životu nebezpečný. Teprve 14letá Američanka Gianna Chienová totiž zjistila, že magnety v tomto zařízení mohou klidně i zastavit činnost některých elektronických zařízení. Například v případě kardiostimulátorů mohou být následky fatální.

Foto: koláž Novinky.cz

Problémy s kardiostimulátory mohou způsobit magnety ukryté v iPadu, zjistila 14letá Američanka Gianna Chienová (na snímku).

Článek

Studii vytvořila mladá studentka v rámci školní vědecké soutěže pod vedením svého otce, který je povoláním lékař. Není tedy pochyb o tom, že k danému tématu měla poměrně blízko. Jak navíc uvedla pro agenturu Bloomberg, moderní technologie ji fascinují.

Při bádání Gianna zjistila, že její iPad 2 může ovlivňovat různá elektronická zařízení, konkrétně již zmiňovaný kardiostimulátor. Při běžném používání prý nebezpečí nehrozí, magnety sloužící k přichycení krytu Smart Cover však představují riziko, pokud se tablet přiblíží dostatečně blízko k srdci.

Upřímně si myslím, že by lidé měli být varováni
Gianna Chienová

Činnost kardiostimulátoru může být v lepším případě jen ovlivněna, v horším prý může přestat fungovat úplně. V praxi problém může nastat relativně snadno. Stačí prý, aby uživatel používal iPad v posteli a usnul s ním na prsou.

„Upřímně si myslím, že by lidé měli být varováni. To je důvod, proč jsem se rozhodla svoji studii veřejně prezentovat,“ uvedla 14letá dívka pro agenturu Bloomberg.

Sama ale připouští, že neví o nikom, komu by tablet podobným způsobem v praxi ublížil. Opatrnost je ale namístě. „Pacienti s kardiostimulátorem si mohou stále kupovat iPady, musí ale vědět, že je nesmí pokládat na svá prsa,“ konstatovala Gianna.

Bude přednášet na konferenci kardiologů

Přestože negativní vlivy magnetů jsou prozatím zmapovány pouze u iPadu 2, lze předpokládat, že podobné riziko představují také další tablety od společnosti Apple. Také ony mají totiž zabudované magnety pro uchycení krytů Smart Cover.

Školní soutěž nakonec mladá dívka se svou studií nevyhrála, smutnit ale rozhodně nemusí. Prezentovat možná rizika magnetů v iPadu totiž bude na konferenci věnované právě americkým kardiologům, což je možná ještě větší uznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám