Hlavní obsah

IFA 2015: Zapomeňte na 4K, výrobci obrazovek už lákají na 5K

Novinky, ort

Ty nejlepší televizory a monitory, které jsou dnes k dostání v obchodech, se chlubí prvotřídním rozlišením 4K. Jenže tento standard má být již velmi brzy překonán. Společnost Philips ukázala na veletrhu IFA v německém Berlíně nový počítačový monitor, který láká na rozlišení 5K.

Foto: archív výrobce

Philips Brilliance 275P4VYKEB

Článek

Hlavním lákadlem 4K televizorů a monitorů je bezesporu jemný obraz, který nabízejí. Rozlišení 3840 x 2160 obrazových pixelů je přece jen čtyřikrát více než v případě dnes hojně rozšířeného standardu Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Standard 5K tak logicky nabídne ještě jemnější obraz. V ostatních parametrech se ale novinka nijak výrazně neliší od konkurenčních modelů s menším rozlišením.

Foto: archív výrobce

Philips Brilliance 275P4VYKEB

Monitor Philips Brilliance 275P4VYKEB nabízí při úhlopříčce 27 palců úctyhodné rozlišení 5120 x 2880. Základní kontrast dosahuje hodnoty 1000 : 1, jas pak až 300 cd/m². Připojit ho k počítači je možné prostřednictvím rozhraní DisplayPort.

Samozřejmostí je i stojan s funkcí pivot, který umožňuje otočit obrazovku do režimu na výšku. Díky tomu je pak možné například zobrazit větší část internetové stránky, nebo textového dokumentu.

Vysoká cena brání masivnímu rozšíření

Sluší se také zmínit, že Philips není prvním výrobcem, který 5K monitor nabízí. Takto jemný obraz nabídne například 27palcový Dell UP2715K nebo nový iMac od Applu. Ukazuje to nicméně jasný trend – nové monitory a potažmo i televizory budou mít neustále jemnější rozlišení.

A tak klidně už v příštím roce se budeme u vrcholných modelů běžně setkávat s rozlišením 5120 x 2880 a dnes hojně rozšířený standard Full HD, který byl ještě před pár lety na vrcholu, budeme považovat za dávno překonaný.

Zatím jediné, co brání technologii extrémně jemného obrazu v rozlišení, je vysoká cena. I když cena novinky od společnosti Philips zatím nebyla oznámena, za konkurenční panel Dell UP2715K musí zájemci zaplatit více než 40 tisíc korun. A 4K panely? Ty se dají dnes k počítači pořídit za méně než devět tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám