Hlavní obsah

CES 2019: Nová modla střední třídy. Nvidia láká na grafiku RTX 2060

Novinky, mif
Las Vegas

Nejen drahé počítačové sestavy nabídnou extrémně věrnou grafiku ve hrách. O tom, že to zvládnou i dostupnější modely, přesvědčila na veletrhu CES v americkém Las Vegas společnost Nvidia. Odhalila totiž nového zástupce herní střední třídy – grafickou kartu GeForce RTX 2060.

Foto: Novinky

Šéf společnosti Nvidia Jensen Huang s novou grafickou kartou

Článek

Představení nové modly střední třídy bylo v Las Vegas opravdu stylové. Zástupci společnosti Nvidia si k prezentaci vybrali hotel MGM Grand, který byl celý zbarvený dozelena, tedy do týmových barev společnosti Nvidia.

Také uvnitř prezentačních prostor, kam se dostali pouze vybraní novináři, dominovala zelená barva.

Foto: Novinky

Akce se konala v hotelu MGM Grand

Foto: Novinky

Vše bylo zbarveno symbolicky dozelena.

Slavnostní akcí provázel přítomné samotný šéf společnosti Nvidia Jensen Huang. Po krátkém zhodnocení dosavadního roku a ukázkách reálného využití technologie ray tracing ve hrách přišlo na řadu to nejdůležitější – nový hardware.

„Přinášíme výkon a reálnou grafiku známou z těch nejvýkonnějších herních karet do střední třídy. Přivítejte GeForce RTX 2060,“ prohlásil v zaplněném sálu hotelu MGM Grand Huang, čímž si vysloužil potlesk všech přítomných.

Cena je nastavena rozumně

Ten na novou grafiku nešetřil chválou. „Při bezkonkurenční ceně nabídne výjimečný výkon, a především výrazně reálnější detaily ve hrách i filmech. Toto je skvělý okamžik pro hráče i celé naše odvětví,“ neskrýval své nadšení Huang.

Narážel přitom na to, že cena nové grafiky byla stanovena velmi rozumně, na 349 dolarů, tedy v přepočtu na 7800 Kč. Na tuzemském trhu bude cena pochopitelně kvůli dani a nákladům na dovoz o pár tisíc vyšší, i tak ale bude ve srovnání s vrcholnými modely řady RTX poloviční.

Foto: Novinky

Šéf společnosti Nvidia Jensen Huang s novou grafickou kartou

Jak už samotný název napovídá, hlavním vylepšením je ve srovnání s předchozím modelem GTX 1060 přítomnost RT jader (ray tracing cores), které značí podporu technologie ray tracing. Právě kvůli tomu se změnilo označení karty z GTX na RTX.

Právě díky podpoře technologie ray tracing by měla karta nabídnout reálnější vykreslování grafiky ve hrách. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 2060 v provedení od různých výrobců

Až dvakrát rychlejší

Realistické vykreslování by mělo být u novinky ve srovnání s předchozím modelem GTX 1060 až dvakrát rychlejší. Nárůst výkonu by měl jít znát ale prakticky v jakékoliv hře, a to zhruba až o třetinu.

Všechny parametry modelu RTX 2060 zástupci společnosti Nvidia na akci neprozradili, nechávají to patrně na samotných výrobcích, které nové modely grafik odhalí v průběhu veletrhu CES. Modely jednotlivých výrobců se od sebe budou lišit použitým chlazením, dodávanou výbavou, ale v některých případech také výkonem a pochopitelně tedy i cenou.

Jisté je nicméně to, že RTX 2060 nabídne 6GB paměť typu GDDR6 a 240 tensor jader. Zahájení prodeje bylo celosvětově naplánováno na úterý 15. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám