Hlavní obsah

CES 2017: Jakákoliv plocha se může snadno proměnit v dotykový displej

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době nejrůznějších systémů pro virtuální realitu se může zdát, že jsou klasické monitory již zastaralé. Myslí si to také společnost Typlet, která však uživatele nebude nutit nasazovat žádné speciální helmy na hlavy – její řešení připomíná spíše projektor, který je daleko chytřejší než většina aktuálně nabízených modelů.

Foto: rim, Novinky

Typlet T1s

Článek

Typlet si klade za cíl proměnit jakoukoliv podložku v dotykový displej. I když se to může zdát jako nadlidský úkol, řešení této společnosti funguje v praxi více než dobře.

Na první pohled nenápadné kulaté zařízení, které se jmenuje stejně jako samotný výrobce, má výklopné rameno se zabudovaným projektorem. Díky němu dokáže proměnit například desku stolu v klasický monitor. Na něm je pak možné sledovat filmy, nebo klidně i hrát hry.

Dokáže sledovat prsty

Zajímavé je toto řešení však tím, že má v sobě speciální lasery, díky nimž dokáže Typlet T1s zároveň i detekovat pohyb prstů na desce. To jinými slovy znamená, že projekční plocha ve skutečnosti funguje úplně přesně jako dotykový displej.

Foto: rim, Novinky

Typlet T1s

A je jedno, jestli chcete zrovna pozastavit přehrávaný film, posunout prezentaci na další stránku nebo ovládat nějakou hru pro dotykové displeje. Vše funguje na výbornou, klávesnice ani myš nejsou potřeba.

Zařízení není ani příliš velké, takže například v batohu zabere méně místa než notebook. Výrobce k unikátnímu projektoru bude dodávat také speciální stylus, pomocí kterého půjde kreslit a dělat si poznámky daleko přesněji než při použití prstu.

Projektor Typlet T1s se může připojit ke klasickým počítačům, stejně jako k tabletům či chytrým telefonům. A to kabelem i bezdrátově.

Foto: rim, Novinky

Typlet T1s

Pracuje se na pokročilejším modelu

Dokáže vytvořit obraz o rozlišení 854 x 480 obrazových bodů, což není příliš mnoho. Na druhou stranu na cestách to bude patrně většině uživatelů stačit. Výrobce navíc v Las Vegas prozradil, že jsou již v plném proudu práce na novém modelu, který bude nabízet standard Full HD.

Překážkou pro případné zájemce by mohla být ještě pořizovací cena. Ta se totiž bude pohybovat okolo 700 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 18 000 Kč. Za tuto sumu se dá v dnešní době bez problémů pořídit slušně vybavený notebook s dotykovým displejem.

Na pultech obchodů by se měl Typlet T1s objevit v průběhu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám