Hlavní obsah

Hackeři na platformě Ronin ukradli kryptoměny za 13 miliard

Blockchainová platforma Ronin se stala terčem útoku hackerů, kteří z jejích systémů ukradli kryptoměny, jejichž současná hodnota činí téměř 615 milionů dolarů (13,6 miliardy Kč). Mohlo by jít o jednu z největších kryptoměnových krádeží v historii. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na prohlášení platformy.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Platformu Ronin využívá populární hra Axie Infinity založená na nezaměnitelných tokenech (NFT). Krádež podle platformy uskutečnili neidentifikovaní hackeři minulý týden ve středu. Získali zhruba 173 600 jednotek měny ether a 25,5 milionu jednotek měny USD Coin. Platforma krádež odhalila až v úterý.

„Spolupracujeme s různými vládními úřady, abychom zajistili, že tito zločinci budou pohnáni před soud,” uvedla platforma.

Bitcoin se opět prodává za milion korun

Internet a PC

Dodala, že jedná s hrou Axie Infinity o tom, jak zajistit, aby uživatelé o své kryptoměny nepřišli. Ve spolupráci se společností Chainalysis se rovněž snaží o vysledování ukradených kryptoměn.

V době krádeže činila hodnota zcizených kryptoměn zhruba 540 milionů dolarů. Podle analytické společnosti Elliptic tak jde o druhou největší kryptoměnovou krádež v historii. Loni kryptoměnová platforma Poly Network v důsledku hackerského útoku a přišla o kryptoměny v hodnotě 610 milionů dolarů. Hacker ale později téměř veškerou ukradenou kryptoměnu vrátil.

ECB varuje kryptoměnové společnosti před obcházením protiruských sankcí

Stalo se

Co je NFT?

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchain – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

NFT tokeny jsou navíc odolné proti padělání. Lidé je mohou uchovávat ve své vlastní blockchainové peněžence, což je v podstatě obdoba digitální peněženky.

Reklama

Výběr článků

Načítám