Hlavní obsah

Hacker umístil na internet osobní údaje miliónů Chilanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobní údaje zhruba šesti miliónů Chilanů se o víkendu objevily na internetu. Zatím neznámý hacker je stáhl z elektronických archivů různých veřejných institucí. Na světové počítačové síti byla v sobotu dostupná jména osob, čísla jejich osobních průkazů, adresy, obchodní i soukromá telefonní čísla, e-mailové adresy a dokonce i jejich společenské postavení či vzdělání.

Článek

Všechna tato data získal internetový pirát mimo jiné ze seznamů volebních komisí, armádních zdrojů, z ministerstva školství či z telefonních registrů. Nejprve se dokumentace objevila na chilském blogu věnovaném technologickým otázkám.

Činitelé zodpovědní za blog následně informovali policii specializovanou na zločiny spojené s kybernetikou a okamžitě začali seznam odstraňovat. Později se ale osobní informace objevily na dalším místě na internetu. Hacker vysvětlil, že jeho cílem bylo dokázat, "jak špatně jsou v Chile chráněny údaje".

A jelikož se nikdo nepokouší o ochranu tak citlivých informací, rozhodl se je zveřejnit pro všechny. Správce blogu, kde se data objevila jako první, označil případ za velmi vážný a zdůraznil, že je nutné provést interní revize v napadených institucích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám