Hlavní obsah

Google vyzván ke stažení fotek jaderné elektrárny

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská agentura pro jadernou energii vyzvala portál Google, aby ze svých stránek stáhl fotografie atomového reaktoru Lucas Heights. Jeho snímky jsou dostupné přes aplikaci Google Earth, která je nabízena zcela zdarma.

Článek

Satelitní fotografie komplexu Lucas Heights, tedy oblasti o rozloze asi 70ha jihozápadně od Sydney, zobrazují rozložení budov a vozového parku, jež je k elektrárně přidružen.

Australská agentura se bojí jejich zneužití různými teroristickými skupinami. "Požádali jsme již Google o stažení těchto snímků. Víme, že toto nezastaví nikoho, kdo bude chtít dané snímky získat, avšak to, že jsou vystaveny na intenetu, je činí mnohem více dostupnými," uvedli v pondělí zástupci organizace.

Anketa
Myslíte si, že by měl portál Google stáhnout "citlivé" satelitní snímky, které nabízí prostřednictvím aplikace Google Earth? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Mluvčí portálu Google však obhajovala aplikaci Gogle Earth jakož i obsah, který nabízí s tím, že kontroverzní snímky jsou od šesti do osmnácti měsíců staré a společnost rovněž nenabízí jejich detailní přiblížení.

"Stejnou informaci dostane i ten, kdo přelétne letadlem nad reaktorem nebo jej objede autem," dodala.

Fotografie jaderné elektrárny Lucas Heights prodala portálu Google americká společnost DigitalGlobe. Její mluvčí uvedl, že obrázky nebyly jakkoliv cenzurovány. Řekl, že snímky nesmějí podle amerického zákona prodávat pouze jistým jedincům, firmám a zemím, jako jsou například Kuba či Irán.

"Jakmile jsme je však prodali společnosti Google, pak už bylo zcela na nich samotných, jak s nimi naloží," dodal.

Aplikaci Google Earth naleznete ke stažení zde.

Anketa

Myslíte si, že by měl portál Google stáhnout "citlivé" satelitní snímky, které nabízí prostřednictvím aplikace Google Earth?
Ano
39,4 %
Ne
60,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3291 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Satelitní mapy světa brzy digitálně ožijí

Satelitní mapa světa, kterou zdarma nabízí například portál Google, pravděpodobně brzy ponese i virtuální předměty. Google ve spolupráci se společností Yahoo...

Výběr článků

Načítám