Hlavní obsah

Google vyřadila z provozu technická chyba

Novinky, mif

Za obří výpadek, který v úterý večer postihl vyhledávač Google a další internetové služby stejnojmenné společnosti, mohla technická chyba. Informovali o tom zástupci Googlu, detaily však zatím neprozradili.

Foto: Peter Power, Reuters

Logo společnosti Google

Článek

„S potěšením potvrzujeme, že komplikace byly vyřešeny. Příčina byla technického rázu, její detaily nyní prošetřujeme,“ prohlásila mluvčí Googlu Alžběta Houzarová.

Tím jinými slovy vyloučila, že by vyhledávač Google, YouTube, Gmail a další služby vyřadil z provozu útok hackerů. Co přesně výpadek způsobilo, však Houzarová neuvedla.

Pomohli operátoři

Služby Googlu přestaly být dostupné v úterý krátce po 19:30. Podle serveru downdetector.com, který detekuje výpadky jednotlivých serverů, se výpadek netýkal pouze České republiky, ale také části Německa, Rakouska, Polska, Slovenska, Maďarska či Slovinska. [celá zpráva]

Foto: http://downdetector.com/

Mapa výpadku služeb Googlu podle serveru downdetector.com

Opět využívat dotčené služby mohli Češi v úterý po 21. hodině, avšak především díky tuzemským poskytovatelům internetového připojení. Ti přesměrovali internetový provoz na zahraniční servery Googlu, které výpadek nepostihl. Většině uživatelů tak zajistili přístup ke službám, které v tuzemsku stále ještě nefungovaly.

Samotná chyba tedy ještě po 21. hodině, kdy uživatelé mohli služby opět využívat,  opravena nebyla. Googlu se problémy podařilo vyřešit až později v noci.

Nefungovaly žádné služby

Do té doby nefungovaly žádné služby této společnosti včetně mobilních aplikací, např. obchodu Google Play na operačním systému Android. Problémy se týkaly prakticky všech stránek provozovaných Googlem, a to i těch, které jsou na serverech této americké internetové společnosti hostovány.

To jinými slovy znamená, že problémy zaregistrovaly i společnosti, které služeb Googlu využívají, jako jsou například e-shopy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám