Hlavní obsah

Google podle Evropské komise zneužívá s Androidem postavení na trhu

Aktualizováno

Evropská komise došla k předběžnému závěru, že společnost Google porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu v souvislosti s mobilním operačním systémem Android.

Foto: Peter Power, Reuters

Logo společnosti Google v centrále v Kitchener-Waterloo, v kanadské provincii Ontario

Článek

Komise v prohlášení uvedla, že Google omezuje výrobce, kteří systém využívají, a také operátory mobilních sítí mimo jiné požadavkem, aby na zařízeních byl předinstalován vyhledávač Google Search.

"Na základě našeho šetření jsme přesvědčeni, že chování společnosti Google znemožňuje spotřebitelům širší výběr mobilních aplikací a je překážkou pro inovace dalších hráčů na trhu," uvedla v prohlášení pro média Margrethe Vestagerová, eurokomisařka odpovědná za otázky hospodářské soutěže.

Google si ale stojí i nadále za tím, že jeho mobilní operační systém je pro spotřebitele i samotný trh dobrý. „Android pomohl vytvořit pozoruhodný a zejména udržitelný ekosystém, založený na open-source softwaru a otevřených inovacích. Budeme nadále spolupracovat s Evropskou komisí, abychom prokázali, že Android je dobrý pro hospodářskou soutěž a dobrý pro spotřebitele,“ reagoval hlavní právní zástupce Googlu Kent Walker.

Android je dominantním operačním systémem pro chytré telefony. Pokud komise shledá Google vinným ze zneužívání pozice na trhu, může mu vyměřit pokutu ve výši až 7,4 miliardy dolarů (177 miliard Kč), tedy ve výši deseti procent jeho loňských tržeb, upozorňuje agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám