Hlavní obsah

EK dala zelenou. Startup Kustomer může být pohlcen společností Meta Platforms

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) povolila tento týden americké internetové společnosti Meta Platforms převzetí startupu Kustomer, který působí v oblasti softwaru pro řízení vztahů se zákazníky. Mateřská společnost Facebooku přislíbila, že svým konkurentům poskytne po dobu deseti let bezplatný přístup ke svým kanálům pro zasílání zpráv. Tento závazek podle EK řeší dřívější obavy z dopadu akvizice na hospodářskou soutěž.

Foto: repro kustomer.com

Webové stránky startupu Kustomer

Článek

„Naše rozhodnutí zajistí, že inovativní rivalové a noví účastníci trhu se softwarem pro řízení vztahů se zákazníky budou moci účinně konkurovat,” uvedla místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má dodržování pravidel hospodářské soutěže v komisi na starosti.

Společnost Meta, která tehdy ještě nesla název Facebook, ohlásila dohodu o převzetí Kustomeru předloni v listopadu. Hodnota transakce sice nebyla zveřejněna, podle tehdejších informací listu The Wall Street Journal by se nicméně měla pohybovat kolem jedné miliardy dolarů (zhruba 21,9 miliardy Kč).

Německo uvolní deset miliard eur na podporu rozvoje technologických start-upů

Internet a PC

Kustomer nabízí software, který pomáhá podnikům při internetové komunikaci se zákazníky. Meta díky akvizici rozšíří svou aplikaci pro zasílání zpráv WhatsApp, jejíž používání prudce vzrostlo během pandemie covidu-19.

Nákupy začínajících podniků velkými společnostmi vyvolávají obavy na obou stranách Atlantiku. Regulační orgány se obávají takzvaných zabijáckých akvizic. Cílem takových transakcí je odstavit potenciální konkurenty dříve, než jsou dostatečně velcí na to, aby představovali hrozbu, připomněla agentura Reuters.

Jednorožci mají miliardovou hodnotu. Technologické startupy z Indie zažívají boom

Internet a PC

Co je to startup?

Pojem startup označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání. Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají startupy opět renesanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám