Hlavní obsah

Dva Mbit/s v základním ADSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnižší rychlost připojení k internetu prostřednictvím telefonní linky a ADSL se v dubnu zřejmě definitivně přesune ze současných 512 kbit/s na dva megabity. Od dubna chystá na tuto rychlost zvýšit základní velkoobchodní nabídku Telefónica O2 a většina operátorů, kterým službu přeprodává, ji budou následovat. Proti začátku minulého roku nejnižší rychlost ADSL stoupne na šestnáctinásobek.

Článek

Na vyšší rychlosti od dvou Mbit/s výše již přešla firma Czech On Line a přechod od dubna plánuje GTS Novera. Ta navíc v dalších měsících chystá spuštění technologie, která umožní zákazníkům stahovat data o rychlosti blížící se 24 Mbit/s. "Tiscali ve své klasické roli alternativního operátora tuto nabídku v podstatě bude muset akceptovat," uvedla mluvčí Tiscali Michaela Tichá s tím, že i její firma zvažuje zvýšení rychlosti za nezměněnou cenu.

Samotná Telefónica zatím změnu nabídky pro koncové zákazníky nepředstavila, a hodlá tak učinit během března. Všeobecně se očekává, že firma upraví rychlosti podle své nabídky ostatním operátorům. Firma má na maloobchodním trhu ADSL podíl kolem 80 procent.

Ještě loni v lednu bylo možné pořídit ADSL o rychlosti 128 kbit/s. Poté ale Telefónica službu zrychlila až na čtyřnásobek. Podobně firma postupuje i letos. Nejnižší rychlost zvedla na čtyřnásobné dva Mbit/s, vyšší rychlosti od dvou do čtyř Mbit/s vzrostou vždy na dvojnásobek, tedy až na osm Mbit/s.

Zvýšení rychlosti chystá i kabelová konkurence. Největší kabelová firma UPC podle mluvčího Františka Maliny plánuje po nedávném zdvojnásobení datových limitů podstatné navýšení rychlosti, které by mělo přijít nejpozději během léta.

Služba je dostupná na 97 procentech pevných linek a cena dvoumegabitového připojení začíná na 415 Kč. Cena půlmegabitového připojení u UPC se pohybuje kolem 475 Kč měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám