Hlavní obsah

Děti jsou stále častěji na sociálních sítích obětí vydírání

Děti jsou stále častější obětí deviantů či jen pomstychtivých spolužáků na sociálních sítích, upozorňuje policie. Brněnská policejní specialistka na kyberšikanu Zdeňka Procházková řekla, že jde o stovky dětí, které kvůli své nevědomosti a nezkušenosti posílají fotky těmto útočníkům a jsou poté nejčastěji obětí vydírání, vyhrožování či sexuálního nátlaku.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Proto se policie snaží vzdělávat nejen děti, ale i rodiče či učitele. Děti se musí naučit poznat, že s nimi komunikuje někdo přes falešný profil s nekalými úmysly, řekla Procházková.

"Sociální sítě využívají stále mladší děti. Setkávají se s různými nabídkami a neuvědomují si, že komunikace je často riziková. Snadno se stanou obětí, aktuálně o prázdninách mají ještě víc času, což je ještě rizikovější," uvedla. Dodala, že obvykle jde o děti od deseti let.

Nejen dívky, ale i chlapci

Komunikace je poměrně typizovaná. Po rychlém seznámení na síti útočník žádá fotky, posléze obnažené fotky. "Chce další a odvážnější či ukázku nějakých sexuálních praktik. Když se děti zarazí a nechtějí už posílat další, útočník zpravidla vyhrožuje a vydírá. Tvrdí, že pošle fotku kamarádům, rodičům či učitelům. Některé děti je pošlou, některé ne a skutečně pak některé čelí tomu, že fotku útočník rozešle," řekla Procházková.

Této kyberšikaně čelí nejen dívky, ale i chlapci, navíc fotka na internetu může putovat léta a nikdy není zřejmé, kdy a kde se objeví.

Pachatele lze rozdělit do dvou skupin. První jsou obvykle spolužáci či známí, kteří se do role útočníka pasují z hecu či z pomsty. "Stane se například, že dívka chce chlapce, který si vybere spolužačku, a pak se mu chce pomstít. Případně jde o snahu spolužákovi nějak zavařit," řekla Procházková. Ve druhém případě jde obecně o pedofily, jejichž věk i sociální postavení jsou různorodé. Obrazový materiál si schraňují, někteří pouze pro sebe, někteří se s ním chlubí.

Vydírání a sexuální nátlak

Všichni se tak dopouštějí obvykle několika trestných činů. Prvotní bývá porušení tajemství listin a dokumentů uchovávaných v soukromí. "Dále jde o vydírání a sexuální nátlak, kdy útočník požaduje, aby se oběť ukájela. Pokud jde v tomto případě o děti, hrozí trest pět až 12 let. Další trestný čin je výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií," řekla Procházková. Objasnění případů trvá obvykle delší dobu, ve výsledku je úspěšnost vysoká.

Brněnští policisté od roku 2011 putují po školách s projektem, který pomáhá vzdělávat nejen děti, aby se tak snadno nestaly obětí kyberútoků. Účastnilo se ho již 27 000 dětí a stovky dalších lidí, kterých se to týká. Policisté také mají program bezpečného chování na internetu.

Odstrašující film Seznamu ukazuje tragické následky kyberšikany

Jak tragické mohou být následky kyberšikany, ukazuje nový film Na hory. Šestnáctiminutový debutový snímek režiséra Braňa Holička vypráví příběh mladého chlapce, který se stal obětí vydírání na internetu. Film vznikl v rámci projektu Seznam se bezpečně, za kterým stojí společnost Seznam.cz.

„Film vypráví o tom, co našim dětem může způsobit obyčejné brouzdání po internetu, a ukazuje, jací se na něm pohybují lidé,“ vysvětlil Braňo Holiček, který se ujal režie nového snímku a zároveň patří k dlouhodobým ambasadorům projektu Seznam se bezpečně.

Nejspíše i proto si uvědomuje, jak důležitá je mezi mladistvými osvěta. „Je děti potřeba neustále upozorňovat nejen na přínosy, ale i rizika, která online svět přináší,“ doplnil Holiček.

Hlavní roli si ve filmu Na hory zahrál Lukáš Veřtát, role jeho rodičů pak ztvárnili Martin Finger a Gabriela Míčová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám