Hlavní obsah

Změňte hesla, vyzývají bezpečnostní experti kvůli chybě Firefoxu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritická chyba byla objevena v oblíbeném internetovém prohlížeči Firefox. Internetem už dokonce kolují tzv. exploity, tedy speciální programy umožňující počítačovým pirátům tuto trhlinu zneužít. Snadno se prostřednictvím nich dostanou prakticky k libovolným datům uloženým na pevném disku. Bezpečnostní experti nyní doporučují preventivně změnit přístupová hesla.

Článek

„Zneužívaná zranitelnost umožňuje útočníkům sbírat citlivé lokální soubory a odesílat je na jejich server,“ vysvětlil Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Chyba se týká vestaveného PDF prohlížeče dokumentů a zneužít ji mohli počítačoví piráti prakticky na všech platformách. Jedinou výjimkou je mobilní verze, která vestavěnou čtečku PDF neobsahuje.

Nový Firefox chybu opravuje

Na doporučení bezpečnostních expertů by uživatelé tohoto prohlížeče měli změnit přístupová hesla k on-line službám a účtům. A to nejen ta, která jsou uložena ve Firefoxu, ale i v nejrůznějších FTP klientech a správcích hesel. I k nim se totiž počítačoví piráti mohli dostat.

„Po útoku nezůstávají v systému žádné stopy, uživatelům se proto doporučuje změnit hesla, která mohli mít uložena v některém ze souborů sbíraných pomocí exploitu,“ uzavřel Bašta.

Uživatelé, kteří nepoužívají automatické aktualizace prohlížeče s logem ohnivé lišky, by si také neprodleně měli stáhnout novou verzi s pořadovým číslem 39.0.3. Ta totiž obsahuje záplatu výše popsané zranitelnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám