Hlavní obsah

Zločinci perou špinavé peníze díky hrám zadarmo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zmapovat aktivity zločinců, kteří se specializují na krádeže platebních karet, se podařilo německé kyberbezpečnostní společnosti Kromtech. Ta upozornila na fakt, že k praní špinavých peněz jsou hojně zneužívány nejrůznější hry zdarma, nejčastěji jde přitom o ty nejpopulárnější tituly.

Foto: archív tvůrců

Jednou z her, kterou zločinci zneužívají, je populární titul Clash of Clans.

Článek

Velmi často se například podle nově zveřejněné studie zločinci zaměřují na hry Clash of Clans a Clash of Royale. Oba zmiňované tituly jsou nabízeny úplně zadarmo, hráči však ve hře mohou platit za speciální gemy, prostřednictvím kterých je možné kupovat lepší zbraně, vylepšovat postavy a budovy ve hře a celkově tak získat velkou konkurenční výhodu.

Právě na chtíč jednotlivých hráčů být co možná nejlepší, spoléhají podle Kromtechu i zločinci. Ti často založí herní účet a prostřednictvím ukradených karet na něj zakoupí co možná nejvíce gemů, za které pak hráči mohou kupovat zmiňovaná vylepšení.

Účet pak prodají za skutečné peníze

Následně se pak celý účet – i s gemy v hodnotě klidně několika desítek tisíc korun – snaží prodat prostřednictvím serverů, jako jsou G2G nebo Racoonbot. Jde v podstatě o specializované weby, na kterých si hráči pomáhají, ale zároveň i prodávají různé herní účty.

Platí se za ně pochopitelně skutečnými penězi. A právě v tom je největší kámen úrazu, veškeré účty jsou anonymní a dohledat tak zločince, kteří touto cestou vyprali špinavé peníze, je prakticky nemožné.

Vyšetřovatelé pak nemají prakticky žádnou šanci peníze ukradené z platebních karet dohledat. Podle odhadů Kromtechu bylo tímto způsobem vypráno přinejmenším několik stovek tisíc dolarů, tedy v přepočtu několik miliónů korun, z více než 20 000 zcizených platebních karet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám