Hlavní obsah

Proč uživatelé Macu podceňují počítačovou bezpečnost?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: www.eset.cz)

Komerční článek - Počítače Mac si jejich majitelé často nemohou vynachválit. Argumentují mimo jiné tím, že na rozdíl od rozšířenějších PC s operačním systémem Windows se nemusejí bát virů a dalších počítačových hrozeb. Vzhledem k současné vzrůstající vlně zájmu počítačových zločinců o platformu Mac je na místě otázka: opravdu se jejich uživatelé nemají čeho bát?

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Produkty od Applu již nejsou vůči počítačovým virům a malwaru imunní. V uplynulých letech postihovaly viry, trojany a další havěť téměř výhradně počítače s Windows a uživatelé operačního systému od Microsoftu byli v očích majitelů Maců chudáci, kteří si vybrali špatnou značku. Jak ukazují známé případy z poslední doby, tento mýtus už dávno neplatí.

Proč vlastně hackeři až donedávna dávali Applu pokoj a útočili pouze na Windows? Existují dvě možná vysvětlení. Platforma Mac je uzavřená, a proto neobsahuje tolik bezpečnostních mezer, které mohou útočníci zneužít. Hackeři se snaží, ale na programátory z Applu jsou krátcí. Pravděpodobnější teorie ale říká, že pro kyberzločince zatím nebyli uživatelé Maců dostatečně zajímaví. Kvůli nízkému podílu na trhu počítačů jich bylo prostě příliš málo. To se však už s úspěchem Applu změnilo.

Bohužel, ani systém Mac OS není úplně neprůstřelný. A autoři malwaru zjišťují, že jeho uživatelé představují čím dál bohatší lovný revír. Najít skulinu pro šíření malwaru je opravdu složitější než u jiných operačních systémů. V případě, že se to ale útočníkovi povede, má slušnou šanci, že jeho útok bude mimořádně úspěšný. Narazí totiž na uživatele, kteří z větší části podceňují bezpečnostní rizika.

Někteří fanoušci Applu se utěšují tím, že existuje sedmkrát větší pravděpodobnost, že hrozbou přítomnou na jejich počítačích nebude malware pro Mac OS X, ale pro Windows. Nezodpovědné chování se jim ale snadno může vymstít. Hrozeb pro Mac kvůli popularitě zařízení s nakousnutým jablkem neustále přibývá a třeba loňský incident s trojským koněm Flashback ukázal, že nebezpečí pro tyto počítače je opravdu reálné. Flashback tehdy napadl statisíce počítačů Mac, čímž jasně ukázal, že tato platforma není nedotknutelná.

Abyste se nechtěně nestali přenašečem počítačových hrozeb anebo neohrozili vlastní data, je lepší spolehnout se na kvalitní bezpečnostní řešení. Výrobce ochrany před kybernetickými hrozbami, společnost ESET, nedávno vydal novou verzi produktů ESET Cyber Security a ESET Cyber Security Pro. Obě řešení, jejichž zkušební verzi si můžete stáhnout na www.eset.cz, přináší ochranu před aktuálními hrozbami pro platformu Mac a ochrání zároveň před útoky mířící na systémy založené na operačních systémech Windows nebo Linux ve smíšených sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám