Hlavní obsah

Počítačoví podvodníci mají nový trik, jak napálit uživatele Facebooku

Novinky, mif

Nový trik vymysleli počítačoví piráti, kteří se snaží z důvěřivých uživatelů Facebooku vylákat jejich důvěrné informace. Pomocí phishingového útoku se snaží vylákat mimo jiné informace o jejich kreditní kartě, varovala antivirová společnost Kaspersky Lab.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Méně pozorný uživatel navíc nemusí na první pohled ani poznat, že se jedná o útok. Ten má vždy stejný scénář – na napadený profil přijde anglicky psaná zpráva od uživatele Facebook Security (Bezpečnost Facebooku), ve které podvodníci varují, že uživatelský účet bude smazán, protože jej někdo nahlásil jako závadný.

Aby uživatel předešel smazání profilu, musí potvrdit svoji totožnost. To je možné výhradně prostřednictvím webových stránek, na které podvodníci ve zprávě odkazují. Zde musí lidé zadat nejen své osobní informace jako je jméno, adresa, e-mail a hesla k e-mailu i účtu na Facebooku, ale například i kompletní informace o kreditní kartě.

Obdobné podvody jsou stále populárnější

Ve skutečnosti místo ověření totožnosti uživatel umožní podvodníkům zneužít jeho kreditní kartu. Pokud uživatel na podobné zprávy na Facebooku narazí, neměl by na ně vůbec reagovat a už vůbec by neměl vyplňovat žádné osobní informace.

„Tyto podvody jsou stále populárnější a nezbývá mi než doporučit, aby své osobní údaje, zejména o e-mailu, heslech a kreditní kartě, lidé přes sociální sítě nesdělovali. Na podobné zprávy je samozřejmě vhodné upozornit správce Facebooku,“ konstatoval bezpečnostní expert společnosti Kaspersky Lab David Jacoby.

Phishingové útoky se na Facebooku objevily jen krátce poté, co se podařilo laboratoři Seculert odhalit únik více než čtyř desítek tisíc přístupových údajů uživatelů této sociální sítě. Počítačovým podvodníkům se podařilo všechna tato data ukrást díky zákeřnému červu nazývanému Ramnit.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám