Hlavní obsah

Největší hrozby pro mobily a tablety s Androidem

Novinky, ort

Není žádným tajemstvím, že škodlivé kódy ohrožují vedle klasických počítačů velmi často také tablety a chytré telefony. Útočníci se přitom velmi často zaměřují na stroje s operačním systémem Android, protože je tato platforma nejrozšířenější. Antivirová společnost Eset proto sestavila žebříček hrozeb, na které by si uživatelé měli dávat největší pozor.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

Nejrozšířenějším škodlivým kódem pro mobilní zařízení byl v minulém měsíci malware z rodiny Hiddad. Tato rodina obsahuje různé mutace, které se drobně liší, všechny ale distribuují nevyžádanou reklamu. Nejběžnějšími typy jsou Hiddad.HI a Hiddad.XF.

„Adware zůstává majoritní hrozbou. Důvodem je patrně to, že s poměrně malým úsilím je tento škodlivý kód pro útočníky rentabilní. Domníváme se také, že reklamu mnoho uživatelů nevnímá jako nebezpečí, ale spíše jako nutné zlo,“ říká Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Vyděračské viry se nevyhýbají ani Česku

Bezpečnost

I když se to nemusí na první pohled zdát, tohoto nezvaného návštěvníka se rozhodně nevyplácí podceňovat. Pokročilejší verze Hiddadu totiž dokážou kromě spouštění reklam zasáhnout do zařízení i jinými způsoby, například stáhnout další malware.

„Malware Hiddad si uživatel nainstaluje sám. Nejčastěji se skrývá v aplikacích pro přehrávání a stahování videí. Následně zobrazuje uživateli infikovaného zařízení reklamu takovým způsobem, kdy uživatel nedokáže určit, která aplikace reklamy spouští,“ vysvětluje Jirkal ze společnosti ESET.

Falešný antivirus

V uplynulém měsíci představoval jednu z nejrozšířenějších hrozeb také trojský kůň FakeAV s 3 % detekcí. Tento nezvaný návštěvník se vydává za antivirus – místo zabezpečení zařízení však uživateli škodí. Po instalaci a spuštění provede aplikace fiktivní kontrolu a poté varuje uživatele, že jeho zařízení obsahuje škodlivý kód a za poplatek nabízí řešení této situace.

„Nicméně se jedná o podvod. I v tomto případě si škodlivou aplikaci, díky podlehnutí technikám sociálního inženýrství, dobrovolně na své zařízení instaluje sám uživatel,“ doplnil Jirkal.

Přehled dalších hrozeb, které ohrožovaly majitele mobilních zařízení s operačním systémem Android, naleznete v tabulce níže.

Nejčastější kybernetické hrozby pro Android – listopad 2019:
1. Trojan.Android/Hiddad.HI (3,57 %)
2. Trojan.Android/FakeAV (3,12 %)
3. Trojan.Android/Hiddad.XF (2,97 %)
4. Trojan.Android/Plankton (2,68 %)
5. Trojan.Android/Rootnik (2,18 %)
6. Trojan.Android/Hiddad.XO (1,94 %)
7. Trojan.Android/TrojanDropper.Shedun (1,55 %)
8. Trojan.Android/HiddenApp.HG (1,52 %)
9. Trojan.Android/Hiddad.DR (1,51 %)
10. Backdoor.Android/Qysly (1,46 %)

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno lze odkoukat přes rameno z mobilu

Shoulder surfing je fenoménem poslední doby. Nenechte se zmást anglickými slovíčky, tento termín nemá s vlnami ani prknem nic společného. Jde o techniku, při...

Výběr článků

Načítám