Hlavní obsah

Kritická chyba ohrožuje uživatele Windows

Novinky, ort

Hned v několika verzích operačního systému Windows byly odhaleny kritické bezpečnostní chyby. Jedna z nich se týká Internet Exploreru a útočník ji může zneužít k neoprávněnému přístupu do počítače. Před trhlinami varoval ve středu český Národní bezpečnostní tým CSIRT.

Foto: archív tvůrců

Kritická zranitelnost se týká i nového operačního systému Windows 10.

Článek

Pro objevené chyby jsou již k dispozici záplaty. „Společnost Microsoft vydala šest bezpečnostních záplat, z nichž tři jsou označeny jako kritické a zbytek jako důležité,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Jedna z kritických zranitelností, která se týká prohlížeče Internet Explorer na všech verzích operačního systému Windows, umožňuje útočníkovi získat přístup do systému s právy aktuálně přihlášeného uživatele,“ konstatoval Bašta.

Libovolný virus, přístup k uloženým datům

Právě tuto trhlinu může útočník zneužít k tomu, aby do počítače propašoval prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale může přistupovat k nastavení napadeného stroje či uloženým datům na pevném disku.

S aktualizací by tak lidé neměli otálet. „Všem uživatelům Windows Vista, 7, 8, 8.1, a Windows 10 se doporučuje provést záplatování co nejdříve,“ uzavřel Bašta.

Stahovat všechny záplaty pro kritické trhliny, které vyšly společně s balíkem pravidelných běžných aktualizací, je možné prostřednictvím služby Windows Update.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám