Hlavní obsah

Joker opět na scéně. Zákeřný virus si lidé stáhli do mobilu nevědomky

Novinky, lez

Bezpečnostní experti neustále uživatele upozorňují, jak je důležité stahovat všechny programy do svých mobilních zařízení z oficiálních a ověřených zdrojů. Ani to ale není vždy zárukou 100procentní bezpečnosti, jak ukazuje čerstvý případ zákeřného viru Joker.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jokera se opakovaně podařilo počítačovým pirátům propašovat do obchodu s aplikacemi Google Play, který je určen pro majitele přístrojů s operačním systémem Android. Upozornili na to výzkumníci z kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Na mobilu či tabletu s operačním systémem od Googlu dokáže přitom tento nezvaný návštěvník udělat pěknou neplechu – například předplácí prémiové služby bez vědomí majitele. Uživatele tak tento záškodník snadno připraví o peníze. A patrně není potřeba dodávat, že útočníci si díky tomu přijdou na nemalé peníze.

Nebezpečné chyby v routerech jsou opraveny. Ale ne všechny

Bezpečnost

Alarmující na tom je, že Joker není žádná nová hrozba. Bezpečnostní výzkumníci s ním mají bohaté zkušenosti a v minulosti již bylo odstraněno několik programů z Google Play, protože na ně byl právě tento škodlivý kód navázán.

Útočníci jej ale upravili a znovu nasadili. Šířili jej prostřednictvím legitimních aplikací, o kterých by nikdo na první pohled patrně neřekl, že mohou představovat riziko. Jednou z nich byl například program Flowers Wallpaper-HD, prostřednictvím kterého mohli lidé snadno získávat obrázky květin zadarmo.

Z Google Play muselo být podle Check Pointu odstraněno 11 infikovaných aplikací, které si dle odhadů stáhlo více než 500 000 uživatelů. I když byly aplikace z oficiálního obchodu již odstraněny, pro uživatele, kteří je mají ve svých telefonech ještě nainstalované, představují stále riziko.

Nezahálí, přizpůsobil se

„Joker nezahálí a znovu se přizpůsobil. Zjistili jsme, že se skrývá v souboru se základními informacemi, který musí mít každá aplikace pro Android. I když Google neustále vylepšuje a zdokonaluje bezpečnostní mechanismy, pořád to nestačí. A i když Google škodlivé aplikace odstranil, můžeme očekávat, že se Joker znovu přizpůsobí a bude hledat způsob, jak proniknout do obchodu a následně mobilních zařízení uživatelů,“ prohlásil Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Tento případ jasně ukazuje, že velmi opatrní lidé musí být i ve chvíli, kdy instalují aplikace z legitimních zdrojů. Vhodné je také pravidelně kontrolovat své účty za mobilní služby a výpisy z bankovních účtů a platebních karet.

„Ověřte si, že vás malware bez vašeho vědomí nezaregistroval k odběru nějakých nevyžádaných služeb, případně služby odhlaste,“ doporučil bezpečnostní expert.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám