Hlavní obsah

Americký telekomunikační obr prý pomáhal tajné službě NSA

Přední americká telekomunikační společnost AT&T zajišťovala rozsáhlou podporu americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) při sledování internetové komunikace procházející přes Spojené státy. Napsal to v sobotu americký list The New York Times, který se odvolal na nově zveřejněné dokumenty NSA.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

AT prý špionážní službě NSA poskytovala technickou oporu při provádění tajného soudního příkazu, který umožňoval nahrávat veškerou internetovou komunikaci v ústředí Organizace spojených národů. OSN patří k zákazníkům AT.

Dokumenty, na které list odkazuje, pocházejí z let 2003 až 2013. Poskytl je prý bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, který jako první předloni upozornil na tajné monitorovací programy a v USA je stíhaný za vyzrazování tajných údajů. Snowden se dlouhodobě ukrývá v Rusku.

List tvrdí, že AT pomáhala špionážní službě v celé řadě tajných činností. NSA prý díky tomu mohla sledovat mezinárodní internetovou komunikaci, která procházela přes uzlová zařízení počítačových sítí ve Spojených státech. Inženýři AT rovněž prý byli první, kteří používali nové sledovací technologie vynalezené NSA. V roce 2011 začala AT údajně poskytovat NSA záznamy o více než 1,1 miliardy vnitrostátních hovorů uskutečněných mobilními telefony.

Mluvčí AT Brad Burns agentuře Reuters řekl, že společnost neposkytuje vyšetřovacím úřadům dobrovolně žádné informace kromě případů ohrožení života, kdy se hraje o čas. Dál prý Burns nemá k článku co dodat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám