Hlavní obsah

Akcie Yahoo zažily rušný den, postoj Microsoftu je nejasný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie internetové společnosti Yahoo v úterý zažily rušný den. Nejprve pokračovaly v poklesu, který trvá už několik dnů, později je ale v mžiku katapultovala vzhůru zpráva, že o firmu znovu stojí softwarová společnost Microsoft. Informace zdrojů se ale značně různí, takže akcie Yahoo zase o většinu zisků přišly.

Článek

O rozruch se postaral internetový blog TechCrunch, který patří mezi respektované a obvykle velmi dobře informované servery. TechCrunch s odkazem na více zdrojů napsal, že Microsoft chce převzít celé Yahoo, tedy nejen jeho součást, jak dříve předpokládal. Microsoft ale oficiálně mlčí a podle jiných zdrojů o Yahoo skutečný zájem nemá.

"Lidi přisuzují obrovský vliv velmi kusým informacím," řekl analytik Jeffrey Lindsay ze společnosti Sanford C. Bernstein. Akcie Yahoo začaly zisky rychle ztrácet, když se tématu začala věnovat televizní stanice CNBC. Ta uvedla, že firmy znovu jednat nezačaly.

CNBC se ale také opírá pouze o anonymní zdroje

Zatímco TechCrunch se od zdrojů v obou firmách doslechl, že Microsoft má zájem o celé Yahoo, jiný technologický server CNET naopak tvrdí, že podle jeho zdrojů se vedou jednání pouze o převzetí vyhledávače Yahoo, tedy jen o jedné ze součástí firmy. "TechCrunch se na 1000 procent mýlí," oponuje server Tech Ticker.

Ten se přiklání k názoru serveru CNET a tvrdí, že pokud se jedná, pak je to pouze o převzetí vyhledávače Yahoo. Pokud by Microsoft opravdu Yahoo získal, byla by to jedna z největších akvizic v odvětví vyspělých technologií. Michael Arrington ze serveru TechCrunch hodně vyvozuje z postoje Microsoftu.

"Oficiální komentář Microsoftu je 'no comment', což ale říká víc, než se zdá. Microsoft víc než měsíc říkal, že o Yahoo už nestojí. Dnes to ale neřekli," napsal v úterý Arrington.

Microsoft by podle odborníků za akcii nedal ani 33 dolarů

Pokud obě firmy skutečně jednají o plném převzetí Yahoo, pak to bude zcela jistě za cenu nižší než 33 dolarů za akcii. To je cena, kterou byl Microsoft ochoten nabídnout, ale management Yahoo ji odmítnul.

Kurz akcií Yahoo ale mezitím klesl až ke 20 dolarům, a Microsoft tedy nemá důvod nyní za ně nabízet tolik co před měsícem. Akcie Yahoo v úterý klesly pod 21 dolarů, po zprávě na blogu TechCrunch se ale kurz skokově zvýšil až nad 22,70 USD, takže akcie v mžiku zpevnily o více než deset procent.

Do konce obchodování však o většinu zisků přišly a uzavřely těsně nad 22 dolary.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám