Hlavní obsah

90 GB na flash disku realitou

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poměrně neznámá americká společnost M-Systems představila celosvětově největší pevný disk s kapacitou úctyhodných 90 GB, který je založen na flash paměti.

Foto: Martin Polelář ,NDM

L.Janáček: Výlety páně Broučkovy. Opera NDM Ostrava. Jorge Garza( Matěj Brouček)

Článek

Nový 2,5" pevný disk bude dostupný v kapacitách od 1 do 90 gigabajtů a k počítači se připojuje prostřednictvím standardního rozhraní Ultra ATA/100. Jeho výhodou oproti klasickým pevným diskům je to, že neobsahuje žádné mechanické součásti a tudíž je při práci neslyšitelný a zároveň vysoce spolehlivý. V praxi je možné na disk data zapsat až 5 000 000x a rychlost souvislého zápisu by se měla pohybovat okolo 40 MB/s.

Nový disk je určen především pro armádní účely a tudíž splňuje přísné normy americké armády. Největší disk s kapacitou 90GB přijde na 40 000 dolarů, což je v přepočtu více než milion korun.

Na disk je poskytována pětiletá záruka a jeho podrobné technické parametry najdete na této stránce.

Reklama

Související témata:

Související články

nVidia zlevňuje a chystá novinku

Přední výrobce čipů pro grafické karty, firma nVidia, mírně sníží cenu svého čipu GeForce4 MX4000 a brzy uvede nové GeForce FX 5500.

Vyzkoušejte si sami nový Google

Největší celosvětový vyhledávač Google již několik měsíců testuje nový design, který si nyní za pomoci našeho návodu můžete prohlédnout i vy.

Výběr článků

Načítám