Hlavní obsah

Horská dráha spádem, vtipem a šarmem nadchla diváky na premiéře v Divadle Bolka Polívky

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 11. ledna ve vlastní produkci Divadla Bolka Polívky se konala premiéra hry Horská dráha Erica Assouse z roku 2004. Volba inscenace přesně zalícila na střed dramaturgického směřování s nabídkou dobré zábavy, za níž může být i něco víc. Úspěšná premiéra strhla publikum k zaslouženému aplausu ve stoje.

Foto: Jiří Salik Sláma
Článek

Hra se neodehrává, jak by se snad na první pohled mohlo zdát, v zábavním parku, lunaparku, ani na horské chatě. Celý děj proběhne v jediném, vcelku obyčejném pokoji. Jízdu na horské dráze však připomíná večer, který tu mezi čtyřmi zdmi prožije dvojice, z níž každý očekával něco jiného. 

Starší muž, již za zenitem, s manželkou mimo domov, si vyjde do baru, narazí na mladou ženu, která není proti pozvání na skleničku a pak i do bytu. Je rozehráno na klasickou situací, kterou možno rozvést do podoby vážné až existenciální nebo komediální. Zde se hraje na struně konverzační komedie s řadou vtipných i nečekaných zvratů. Hra je výborně napsána, má spád, vtip, možno říci francouzský šarm. Třeba připomenout, že ve francouzské premiéře sehrál mužskou roli populární Alain Delon. 

Magnetem pro brněnské publikum bude nepochybně Milan Kňažko v roli Pierra. Jeho partnerka Eva Novotná na dráze plné závratných stoupání a krkolomných sešupů za ním však ani v nejmenším nezaostává. Svou roli inteligentní ženy, která postupně připraví záletníka o režii večera, a stává se tak vlastně ústřední postavou, výborně zvládá, sedne jí, je znát, že se jí sama dobře baví. Dva aktéři, na nichž především stojí úspěch inscenace, umí jeviště zaplnit, udržet stálou pozornost bez hluchých míst, ke smíchu nutí jiskřivými dialogy, jak je s sebou přináší měnící se situace.

Zdařilá Horská dráha nabízí svižný děj a uvolňující humor s francouzským espritem. Nepochybně na ni rádi usednou a na jejích vlnách nechají se vézt diváci širokého spektra přicházející za dobrou zábavou i relaxací. 

Režisérem inscenace byl Petr Halberstadt, dramaturgem Jan Krupa, text hry přeložil Alexander Jerie. Scénografie: Jaroslav Milfajt, kostýmy - Hana Halbertadt.

Nejbližší reprízy: 6.a 11. ledna, 5. a 17. března. S Evou Novotnou, členkou Činohry Národního divadla Brno, zde v roli Julliet, bude od reprízy 17. března pravidelně alternovat herečka a dabérka Jitka Ježková.

Reklama

Výběr článků

Načítám