Hlavní obsah

Ötziho ledový dech

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Helmuta a Eriku Simonovi to měl být rutinní návrat z vysokohorské túry v Ötztalských Alpách. Po výšlapu na vrchol Similian se vraceli západní stranou po italsko-rakouské hranici. V tom jejich zrak padl na siluetu muže vyčnívající z ledu. „Zřejmě další umrzlý horolezec,“ pomysleli si Simonovi. Mýlili se, právě objevili mumii z doby měděné starou přes 5000 let.

Foto: Profimedia.cz

Ostatky Ledového muže Ötziho

Článek

Ötztalské Alpy jsou významnou částí alpského pohoří. Majestátně se rozkládají na území Rakouska a Itálie, protéká jimi řeka Inn a jsou nejmohutněji zaledněným pohořím v Evropě.

Ötztalské Alpy jsou významnou částí alpského pohoří. Majestátně se rozkládají na území Rakouska a Itálie, protéká jimi řeka Inn a jsou nejmohutněji zaledněným pohořím v Evropě.

I proto v nich dne 19. září 1991 došlo k převratnému nálezu. Ve výšce 3210 metrů nad mořem dvojice německých turistů objevila zachovalou mumii pradávného člověka.

Foto: Profimedia.cz

V Ötztalských Alpách byly ostatky Ledového muže nalezeny

Pankáč doby bronzové

Muž byl vysoký 160 cm, vlasy tmavé a oči šedomodré. Zajímavá byla tetování ve tvaru kříže na zádech a kolenou mrtvého. Studium prokázalo, že ornamenty byly provedeny vpichy barvou z rozdrceného dřevěného uhlí. Německé bulvární noviny Bild-Zeitung okamžitě přispěchaly s trefným označením „Pankáč doby bronzové“.

Expertíza odhadla stáří zmrzlého těla na 5300 let a vědci přiřkli mumii jméno. Pojmenovali ji Ötzi, podle stejnojmenného údolí poblíž místa nálezu.

Příčinou smrti byla vražda. Pravěký horal byl zákeřně střelen šípem do zad. Při zkoumání těla si vědci všimli poranění na ruce, ve které Ötzi svíral dýku. Usoudili tak, že Ötzi krátce před smrtí bojoval o holý život.

Australští vědci podrobili analýzám DNA krevní skvrny z horalovy dýky, šípů i z oděvu. Kromě Ötziho vlastní krve našli stopy krve dalších čtyř lidí. Jednoho dávný horal zřejmě bodl kamennou dýkou, další dva zasáhl šípem.

Foto: Profimedia.cz

Model ledového muže Ötziho

Nešetrní záchranáři

Ötziho tělo vystupující horní částí z ledové prolákliny objevili manželé Simonovi při návratu z vysokohorské túry. Domnívali se, že se jedná o ostatky pohřešovaného výletníka nebo horolezce. Oběť laviny, která nedávna spadla. Nález manželé ohlásili v nejbližší horské chatě a na místo vyrazili rakouští záchranáři. Měl to být jen další běžný případ, už sedmý toho roku.

Po příchodu na místo záchranáři začali s pokusy vyprostit tělo z ledového hrobu. Nepočínali si ale dvakrát šetrně. Jak se snažili špičákem a horolezeckými hůlkami tělo vyzvednout, poničili muži zbytky oděvu a prorazili bedra. Po hodině vyprošťovacích prací se počasí zhoršilo a záchranáři místo opustili. Sebou si odnesli část vybavení mrtvého muže, malou sekyrku s topůrkem. Podle ní pak usoudili, že tělo může být staré tak 50 let.

Další dny záchranné práce přes husté sněžení pokračovaly. Zcela vyproštěno bylo tělo až po čtyřech dnech. Záchranáři objevili podivné tetování na zádech oběti a spolu s ostatky byly nalezeny i zbytky horalova oděvu, bot a výbavy.

Foto: Profimedia.cz

Mumie ledového muže Ötziho

V péči Reinholda Messnera

Pochyby o původu muže narůstaly. Nikdo však stále neměl tušení, o jak důležitý nález se jedná. Poslední den prací na místo dorazil i slavný horolezec Reinhold Messner, ani on ale roušku tajemství odestřít nedokázal.

Foto: Profimedia.cz

Reinhold Messner byl také přítomen vyprošťování Ötziho

Dne 23. září 1991 bylo vyproštěné tělo převezeno k odborníkům soudního lékařství na univerzitu do Innsbrucku. O kolik tisíců let se při prvotním odhadu stáří Ötziho těla záchranáři zmýlili, prokázali vědci okamžitě. Ti tělo uložili do mrazicího boxu a podrobili dalšímu studiu.

Expertízu vedl soudní lékař a renomovaný odborník na archeologii Konrad Spindler.

Zajímavosti 19. září

Svátek: Zita

Významné události:

1837 český biolog a anatom Jan Evangelista Purkyně poprvé formuloval svou teorii buněčné stavby těl živočichů

2006 svou kariéru ukončil fenomenální český oštěpař a světový rekordman Jan Železný, stalo se tak na exhibičním atletickém mítinku v Mladé Boleslavi

 2009 v České republice začal vysílat dětský televizní program Disney Channel

Významná narození:

1922 Dana Zátopková (česká atletka, olympijská vítězka v hodu oštěpem, manželka Emila Zátopka)

1963 David Seaman (bývalý anglický fotbalový brankář, opora Arsenalu FC i reprezentace)

K přesnému zjištění stáří mumie stačila Spindlerovi chvilka. Pravá totožnost i význam Ötziho- Ledového muže byly konečně objeveny. Stačilo na to dvacet minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám