Hlavní obsah

Bratislavský hrad zachránil před bouráním Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se dnes člověk podívá na Bratislavský hrad, málokoho z turistů napadne, že dominantě metropole nad Dunajem reálně hrozilo zbourání. Hrad zachránil rodák z českých Kerhartic nad Orlicí Alfréd Piffl.

Foto: FB Bratislavský hrad, Novinky

Alfréd Piffl s modelem Bratislavského hradu

Článek

Bratislavský hrad zničil rozsáhlý požár v roce 1811 a v padesátých letech se zvažovalo, že se ruiny hradu zbourají. Až v roce 1953 se rozhodlo, že se bude rekonstruovat.

Piffl tehdy působil na fakultě architektury a stavebnictví bratislavské Slovenské vysoké školy technické, pro myšlenku rekonstrukce Bratislavského hradu se nadchl a aktivně se podílel na opravách.

V roce 1957 byl ale ve vykonstruovaném procesu odsouzený za „veřejné pobuřování a pomluvu spřátelené mocnosti“. Na pražské Pankráci si odseděl dva roky.

Práce pokračovaly pod vedením architekta Dušana Martinčeka a přestavba Bratislavského hradu byla ukončena až v roce 1968. Po roce 1993 se stal přechodně sídlem slovenského prezidenta.

První zmínky o objektu v místech, kde stojí dnešní dominanta slovenského hlavního města, pochází z roku 907 našeho letopočtu a postupně zde vyrostl mohutný hrad.

Jeho význam stoupl, když od poloviny 16. století se Bratislava stala na 200 let korunovačním městem Uherska a Bratislavský hrad sídlem panovníka.

Hrad zničil již zmíněný rozsáhlý požár v roku 1811. „Datum 28. květen 1811 zůstane v letopisech Bratislavy a celého Uherska smutný,“ píše se v dobových novinách Pressburger Zeitung.

Na hradě v tom čase sídlila vojenská posádka, ale pravá příčina zničujícího požáru zůstala dodnes neznámá.

Bratislavský hrad změnil barvu a odhaluje nová tajemství

Cestování

Reklama

Související témata:
Bratislavský hrad

Výběr článků

Načítám