Hlavní obsah

V pražské hospodě Severka se návštěvník vrátí do předrevoluční doby

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Dnes restaurace bojují o michelinské hvězdy, ale najde se rarita, která svou prestiž staví na zastaralosti a staré patině. Na cestu časem se můžete vydat na Jižní Město do hospody Severka, která svým interiérem a vybavením připomíná dobu osmdesátých a devadesátých let. V reportáži uvidíte, v jakém prostředí se lidé běžně scházeli v předrevoluční době.

V pražské hospodě Severka se návštěvník vrátí do předrevoluční doby Video: Novinky

 
Článek

Nynější provozovatel podniku David Salomon Novinkám přiznal, že podnik, který jako hospoda mezi paneláky fungoval více než 40 let, převzal v hrozném stavu, a tak se rozhodl to také hrozné nechat. Na ošuntělých a cigaretami zašedlých prostorech vybudoval byznys.

O hospodu i její nabídku je zájem, a to i přes to, že se od revoluce poptávka i nabídka hodně změnily. Stále se najdou hosté, kteří si rádi zavzpomínají na doby dávno minulé. Severka je k tomu jedna z nejvhodnějších. Možnost uvnitř kouřit jako dříve je pak spojena s klubovou povahou hospody, kde členství je podmíněno symbolickým poplatkem 10 korun. Kouřit pak zde člověk může pouze, když má s sebou klubovou kartičku.

Foto: Novinky

Hospoda je schovaná mezi paneláky na pražském Jižním Městě.

Srdce podniku je pípa

„Hlavně je to o pivě, takže srdcem hospody je pípa, ale máme tady i takové ty drinky, které dneska jen tak nikde nezažijete, z takové té základní čtyřky, což je griotka, rum, zelená a vaječňák, které právě znají spíš naši rodiče, takovýty čerti, koně v trávě a podobně. A to tady mícháme a má to docela úspěch, protože jsme na to zvyklí právě z doby minulý,“ popsal oblíbený sortiment majitel hospody Salomon.

Sedmatřicetiletému podnikateli se daří atmosféru tehdejších hospod vystihnout poměrně autenticky. Chodí sem jednak původní generace, které to zde přijde úplně normální a něco, na co byli zvyklí, a pak mladí, kteří chtějí zjistit, jak hospody vypadaly v dobách mládí jejich rodičů a považují to trochu za recesi.

Muzeum

„Pojali jsme to jako takové muzeum, jednak sídlištní kultury, a i muzeum toho našeho myšlení, v čem jsme vlastně žili. To znamená, že kdo si chce trochu zacestovat zpátky časem, tak může, a záleží jenom na něm, jak dlouho tady vydrží,“ usmívá se Salomon.

Foto: Novinky

Jako v osmdesátých letech v obýváku.

Kromě hospody je zde totiž i jakási muzejní část, kde se nachází dobový obývák obohacený o komiksové ztvárnění.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám