Hlavní obsah

Nacistická razie 17. 11. 1939 začala na kolejích

Právo, Jiří Mach

Okolnosti, které provázely události 17. listopadu 1939, připomněl v rozhovoru pro Právo předseda Hlávkovy nadace profesor Václav Pavlíček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Právník a odborník na ústavní právo Václav Pavlíček

Článek

Kolik pamětníků nacistického teroru v listopadu 1939 je ještě naživu?

Myslím, že nikdo. Pan doktor Vojmír Srdečný, který by se dožil v září sta let, zemřel v srpnu. V Praze studoval tělovýchovu, v listopadu byl odvlečen ze Švehlovy koleje společně s ostatními 1200 studenty do koncentračního tábora Sachsenhausenu. Po návratu se věnoval především rehabilitaci tělesně postižených, pracoval i v Kladrubech. Byl také předsedou sdružení domácího odboje a patřil do Mezinárodního výboru Sachsenhausen.

Nacistická razie se netýkala jen Hlávkovy koleje?

Proběhla na všech kolejích, akorát ta Hlávkova byla první na řadě. Ale třeba ze Švehlovy koleje pocházel i doktor Jakub Čermín, porevoluční předseda Českého svazu bojovníků za svobodu. A z Kounicových kolejí v Brně se stala věznice a dějiště veřejných poprav. Jen bych ještě podotkl, že Kounicovy koleje se původně jmenovaly po Hlávkovi, protože Kounic se inspiroval příkladem Hlávky a pojmenoval je obdobně, i ty byly zaměřeny ve prospěch sociálně potřebných.

Můžete připomenout něco z událostí 17. listopadu 1939, kdy nacisté zavřeli české vysoké školy?

Nejdříve telefonovali němečtí studenti těm českým. Chtěli se přesvědčit, že mají schůzi. Nato se finalizovaly přípravy na zátah, na který pak v noci došlo. A netýkaly se jen kolejáků. Jeden z vůdců studentského hnutí byl i docent Josef Matoušek, syn bývalého ministra průmyslu, obchodu a živností. Byl probuzen a odvlečen z bytu svých rodičů do ruzyňských kasáren, kde byl ráno bez soudu spolu s dalšími osmi studentskými vůdci zastřelen.

Kdo byli studenti popravení 17. listopadu?

Hned po válce u příležitosti kongresu studentů v Praze, který byl zahájen 17. listopadu 1945, byly vydány publikace, které obsahovaly dokumenty o 17. listopadu 1939 jak z domácí provenience, tedy z policejních českých protektorátních úřadů, tak i z německých okupačních úřadů. Bylo tam mimo jiné uvedeno, kolik lidí jmenovitě bylo od 28. října do 15. listopadu postřeleno a jak ty represe pokračovaly.

Oběťmi nebyli jen ti popravení, další lidé zahynuli v koncentračních táborech, někteří tam byli popraveni, někdo zahynul vysílením nebo v důsledku jiných útrap. Řada z nich také padla na barikádách a mnozí v zahraničním vojsku.

Jací mladí lidé bydleli tehdy na Hlávkových kolejích?

Byli tam čistě studenti se stipendiem, kteří by si jinak nemohli studia dovolit. Je dochována kniha, která zachycuje seznam všech kolejáků a také jejich sociální poměry včetně jejich výsledků studia. Je tam také uvedeno, z jakých rodin pocházeli. Byli jak z chudých venkovských, ale i z města, mnohdy z rodin učitelů, kteří neměli taky tolik prostředků, aby mohli své děti vydržovat na studiích.

Nedávno jsem četl paměti profesora Krčmáře, který vzpomínal na jednoho ze studentů, jenž se podle něj už od 11 let musel sám živit, ale pak na koleji Josefa Hlávky dostal stipendium, aby mohl dostudovat.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

V těch dokladech je také popsáno, kolik vynikajících i průmyslových manažerů na Hlávkových kolejích původně bydlelo. Byl mezi nimi i ředitel mladoboleslavské Škodovky.

Jaký má Hlávkova nadace dnes věhlas?

Léta pěstuje úzké vztahy s Černovickou univerzitou na Ukrajině, před čtyřmi lety jsme odhalili pamětní desku ve Vídni, nedaleko vídeňské opery, kterou Josef Hlávka postavil. Předali jsme tam vyznamenání za pomoc vídeňskému starostovi Häuplovi, který potom dostal vyznamenání od prezidenta republiky.

S vysokoškolským Spolkem Komenský spolupracujeme, například jsme jim dali darem učebnice pro školu atd. Nová iniciativa je pomoc chudým příslušníkům české menšiny, zejména z Balkánu, aby mohli studovat na vysokých školách v Praze. Byla uzavřena smlouva s pražskými vysokými školami, aby jim byla poskytnuta stipendia, a my jim poskytujeme ubytování v Hlávkových kolejích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám