Hlavní obsah

Česká vína získala v Japonsku hned několik ocenění. Podávají je tam k sushi i k dalším specialitám

2:36
2:36

Poslechněte si tento článek

Teprve nyní byly zveřejněny výsledky dvanáctého ročníku mezinárodní vinařské soutěže Sakura Wine Awards 2025, která se uskutečnila na konci ledna v Tokiu. V letošním roce se do této přehlídky po několikaleté odmlce zapojili i vinaři z České republiky. Jejich vína získala hned několik prestižních ocenění.

Foto: Archiv NVC ČR

Vinařská soutěž Sakura Wine Awards patří k největším a také nejprestižnějším v Asii.

Článek

Z celkem 31 přihlášených obdrželo medaili dvacet vzorků, z toho pět vín bylo oceněno medailí Silver, třináct medailí Gold a jedna Double Gold. Vzorek Bohemia Sekt Brut Prestige obdržel nejvyšší trofej Diamond Trophy.

Sakura Wine Awards platí za největší vinařskou soutěž v Asii. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 3962 vín ze 36 zemí světa.

„V Japonsku, jež je pátým největším dovozcem vína na světě a druhým největším v Asii, je získání oficiálního ocenění důležitým faktorem, který může pomoci úspěchu produktu na trhu,“ vysvětlila Novinkám Dagmar Fialová, marketingová ředitelka Národního vinařského centra.

Oceněná vinařství

Medaili Silver získali: Vinařství Obelisk, Víno J. Stávek, Vitis Strážnice a Vinařství Jiří Uherek

Medaili Gold získali: Vinařství Svoboda, Mikrosvín Mikulov, Zámecké vinařství Bzenec, Thaya, Bohemia Sekt a Víno J. Stávek

Medaili Double Gold získalo: Vinařství Obelisk

Diamond Trophy získal sekt: Bohemia Sekt Brut Prestige

Vedle výše uvedených ocenění uspěla tuzemská vína také ve čtyřech mimořádných kategoriích:

  • Nejlepší párování s japonskou kuchyní  sushi - Vinařství Svoboda, Sylvánské zelené 2022
  • Dezertní víno - Vinařství Obelisk, Ryzlink Rýnský 2023
  • Méně známé odrůdy na japonském trhu - Víno J. Stávek, Bílá Frankovka 2023; Mikrosvín Mikulov, Pálava 2023

Prezentace vín na velvyslanectví ČR v Tokiu

Pro zvýšení povědomí o českých a moravských vínech uspořádalo Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Vinařským fondem ČR na konci ledna sérii mistrovských kurzů na Velvyslanectví ČR v Tokiu.

Kurzy s degustacemi vedla národní someliérka Klára Kollárová a japonskému odbornému publiku prezentovala jak vína, která jsou již na japonském trhu k dostání, tak i produkty vinařů, kteří mají o tento trh zájem do budoucna. Prezentací se účastnilo devadesát zájemců z řad importérů, zástupců maloobchodu, someliérů či novinářů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám