Hlavní obsah

Změnou distribuční sazby lze ušetřit ročně tisíce

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti, které chtějí ušetřit na fakturách za elektřinu, by se kromě hledání levnějšího dodavatele měly zaměřit i na to, zda mají správně nastavenou distribuční sazbu. Podle odborníků má totiž každá pátá rodina tuto sazbu nastavenu nevýhodně a změnou sazby by ušetřila i tisíce korun za rok.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli špatně nastavené distribuční sazbě prodělává na elektřině zhruba každá pátá domácnost.

Článek

„Přibližně 20 procent zákazníků má distribuční sazbu nastavenou s ohledem na výši své roční spotřeby tak, že na ní mohou prodělávat,“ řekl Právu produktový manažer RWE Jiří Klíč.

Nejčastěji se jedná o to, že lidé mají nastavenu sazbu D01d, protože chtějí ušetřit na stálých měsíčních platbách. Ty jsou v této sazbě sice nižší než u D02d, ale zase se platí více za proud. „Pro klienta se sazbou D01 při odběru nad 500 kilowatthodin ročně je obvykle výhodnější sazba D02.

Foto: ti, Právo

Distribuční sazby podle Energetického regulačního úřadu.

FOTO: ti, Právo

Úspory se pohybují v mnoha případech od stokorun až po tisíce ročně. Například rodina, která má spotřebu kolem 2500 kilowatthodin, tedy klasická domácnost, může přechodem na sazbu D02 ušetřit téměř 1400 korun ročně, každého našeho zákazníka na možnost takové optimalizace upozorňujeme v rámci ročního vyúčtování, vše navíc zdarma zařídíme za něj,“ uvedl Klíč.

Podle Klíče ale existují i extrémní případy, kdy u podnikatelských subjektů činí úspora nastavením vhodné distribuční sazby i desítky tisíc korun ročně.

S bojlerem se vyplatí D25d

Pokud odběratel používá bojler, je podle produktového manažera internetového srovnávače Sfinance Martina Špačka nejvhodnější využít distribuční sazbu D25d. Důvodem je, že při dvoutarifové sazbě se počítá takzvaný „noční proud“, kde po dobu osmi hodin platí zákazník méně za spotřebovanou kilowatthodinu, než platí v jednotarifové sazbě.

„Změna z jednotarifové na dvoutarifovou sazbu obnáší výměnu elektroměru, a proto mnoho zákazníků nevyužije změny, jelikož se domnívá, že je s tím zbytečně mnoho práce. Opak je pravdou. Výměna distribuční sazby může ušetřit až několik tisíc korun ročně,“ sdělil Právu Špaček.

Například domácnost žijící ve Středočeském kraji, která odebírá elektřinu od ČEZ a má roční spotřebu 5000 kWh, by měla podle Špačka mít jednoznačně tarif D25d. „Pokud mám distribuční sazbu D02d , rozhodně se vyplatí změna distribuční sazby na D25d. V distribuční sazbě D02d v tomto případě činí náklady na elektřinu za rok 23 179 Kč, pokud by domácnost změnila distribuční sazbu na D25d, za rok zaplatí pouze 16 626 Kč, což je značný rozdíl,“ upozornil Špaček.

Na chatě úspora až 50 procent

Ušetřit mohou i chataři a chalupáři, kteří v rekreačních objektech tráví více času. Má-li rodina na chatě jistič D02d a spotřebu 2500 kWh ročně, může změnou jističe ušetřit až 50 procent nákladů. „Při této sazbě u ČEZ ve Středočeském kraji činí roční náklady 12 519 Kč. Pokud změníme distribuční sazbu na D61d, pak při stejné spotřebě jsou náklady pouze 6823 Kč ročně, tedy téměř o polovinu méně,“ dodal Špaček.

Změny je nutné hlásit

Pokud má domácnost dvoutarifovou sazbu (např. D25d) a zruší ohřívání vody bojlerem, je nutné tuto změnu nahlásit distributorovi, který je zodpovědný za výměnu elektroměru. „Tedy pokud by se zákazník domníval, že nenahlášením ušetří peníze, není tomu tak. V případě nenahlášení této skutečnosti hrozí zákazníkovi obrovské pokuty od distribuce,“ varoval Špaček.

Změna je snadná

Změny v rámci jednotarifních sazeb, kterých jsou podle Klíče mezi domácnostmi asi dvě třetiny, jsou snadné. „Pokud měníme z jednotarifové sazby na jednotarifovou sazbu, například z D01d na D02d, stačí to oznámit distribuční společnosti, která sazbu změní obratem.

Pokud ale měníme z dvoutarifové sazby na jednotarifovou sazbu či naopak, je nutné zavolat na distribuci a nechat si vyměnit elektroměr,“ uzavřel Špaček.

Reklama

Výběr článků

Načítám