Hlavní obsah

Zdražování bytů se s krizí zastaví

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny rezidenčních nemovitostí zrychlily letos ještě před vypuknutím koronavirové krize svůj růst, nyní se ale kvůli nízké poptávce dá po dlouhé době očekávat i jejich pokles.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V prvním letošním čtvrtletí podle pravidelné analýzy Hypoteční banky (HB) nejvíce zdražily byty, a to o deset procentních bodů, ceny pozemků a rodinných domů stouply o trochu méně. Od roku 2010 byty v Česku zdražily téměř o tři pětiny. Nyní však HB kvůli opatřením proti koronaviru a nižší poptávce očekává v delším období pokles cen zejména dražších bytů až o 15 procent.

Zájem prodat nemovitost v Česku roste, lidé se obávají poklesu cen

Finance

Průměrná tržní cena bytů v prvním kvartálu vzrostla o 3,3 procentního bodu, což znamená nejrychlejší tempo za poslední rok.

„Tempo růstu cen bytů v prvním čtvrtletí roku zrychlilo, jde ale o jednorázový sezonní vliv. Od poloviny března byl ale trh už prakticky paralyzovaný. Na strmém propadu poptávky se podepsala i absence zahraniční klientely. Zejména u dražších nemovitostí by mohly ceny v delším horizontu poklesnout o pět až 15 procent,“ uvedl ředitel nemovitostního odboru HB Petr Němeček.

Nájmy stouply mírně

Analytici HB upozorňují, že v následujících měsících už se trh bude muset s dopady koronaviru, včetně pravděpodobného zpožďování staveb, vyrovnávat naplno. V dalších měsících banka očekává odložení poptávky zájemců po hypotékách a růst počtu nabízených nemovitostí.

„Kvůli pandemii jsme doposud řešili už přes 17 tisíc odkladů splátek našich klientů. Očekáváme, že omezení kvůli koronaviru dopadnou i na řadu lidí, kteří doposud o hypotéce uvažovali, a v nejbližších měsících tak zřejmě ubude těch, kteří si ji budou moci dovolit. Ať už z důvodu snížení jejich příjmů, nebo kvůli obavám z nejistého vývoje v budoucnosti,“ nastínil vývoj generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Přehledně: Jaké jsou podmínky pro odklad splátek

Koronavirus

Podle údajů společnosti Bezrealitky stouply ceny starších bytů na konci prvního čtvrtletí meziročně v průměru o 15 procent na 65 600 korun za metr čtvereční.

Nejdražší přitom byla tradičně Praha (94 103 korun/m2), nejlevnější Ústecký kraj (18 082 Kč/m2). Nájemné stouplo v průměru o 2,5 procenta na 250 korun za metr čtvereční měsíčně. V nejdražší Praze bylo 293 korun, v nejlevnějším Ústeckém kraji 143 korun.

Po hlavním městě jsou nejdražší byty v Jihomoravském (61 933 Kč/m2) a Středočeském kraji (51 005 Kč/m2). Za nejlevnějším Ústeckým krajem následovaly Moravskoslezský (24 838 Kč/m2) a Karlovarský kraj (29 662 Kč/m2).

Prázdné byty srážejí cenu nájemného, někdy i o víc než 10 tisíc

Koronavirus

Prodeje starších bytů u Bezrealitky v prvním čtvrtletí meziročně klesly téměř o polovinu. Naopak počet pronajatých bytů o desetinu vzrostl, v Praze šlo především o byty s menšími dispozicemi, v regionech o střední a velké bytové jednotky.

„Za propadem prodejů v prvním čtvrtletí stojí spíše majitelé, kteří přestali byty nabízet, poptávka totiž nepřestala táhnout ceny nahoru. Proti tomu ceny nájemního bydlení stouply pouze mírně, a to i přes výrazný přetlak nabídky nad poptávkou,“ uvedl ředitel Bezrealitky Hendrik Meyer.

Zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí před několika dny uvedli, že u prodejních cen bytů se spíše než jejich propad dá nyní předpokládat prodlužování prodejů. Krátkodobě mohou podle nich spadnout ceny nájemného.

Analytici už koncem března předpovídali, že ceny bytů v Česku by mohly kvůli koronavirové krizi dočasně mírně klesnout, především v méně atraktivních lokalitách. Zdůvodňovali to hlavně očekávaným snížením poptávky.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéku lze získat snáz, trh ale padá

Česká národní banka (ČNB) zmírnila počátkem dubna limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Získat by je tak mohlo více lidí....

Výběr článků

Načítám