Hlavní obsah

Zaměstnanci s nemocemi z povolání by si měli polepšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navýšení penzí, k němuž dojde od ledna, bude mít dopad i na lidi, kteří kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání nemohou plně vykonávat svou původní profesi a je jim tak dorovnávána výplata. Od stejného období by se jim totiž měl zvýšit i průměrný výdělek, ze kterého je dorovnání vypočteno, a to o 1,3 procenta a 300 korun. Tedy o stejnou částku, o jakou bude růst procentní výměra důchodů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, který vypracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Odůvodnilo to jednak navýšením penzí, jednak i změnami ve vývoji mzdové úrovně a životních nákladů. Státní rozpočet to u institucí, které nepodléhají zákonnému pojištění odpovědnosti zaměstnavatele, vyjde na 445 tisíc korun, a pojišťovny, které náhrady jinak vyplácejí, na 58,6 milionu korun.

Dorovnání rozdílu

Výpočet náhrady za ztrátu na výdělku se provádí tak, že se vychází z průměrné mzdy před vznikem škody a z výdělku dosahovaného po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu. Pokud je jeho příjem nižší než před úrazem nebo počátkem nemoci, pak zaměstnavatel musí tento rozdíl dorovnat.

Česko zřejmě čeká mimořádné zvýšení důchodů. Kvůli vysokému růstu cen

Domácí

„Dojde-li u poškozeného ke zvýšení dosahovaného výdělku nebo zvýšení invalidního důchodu, sníží se mu poskytovaná náhrada,“ uvedlo ministerstvo.

Obdobnou úpravu obsahuje zákoník práce i pro pozůstalé po zaměstnancích, kteří zemřeli v důsledku práce. Pokud musel živit jednu osobu, krátí se náhrada na polovinu jeho průměrného platu, pokud více, tak na osmdesát procent.

Nařízení ještě musí projít připomínkami a musí ho schválit vláda. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o pravidelnou každoroční valorizaci, projde návrh pravděpodobně beze změn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám