Hlavní obsah

Vysokým zálohám se lze i vzepřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vysokými zálohami za energie lidem pomohou nejen sociální dávky, ale například i dotační programy umožňující třeba výměnu oken. V případě příliš vysokých záloh, které jim přijdou neoprávněné, se lidé mohou obrátit na Energetický regulační úřad, radí Martin Sedlák, zmocněnec ministra práce a sociálních věcí pro řešení energetické chudoby.

Foto: zkrotimeenergie.cz

zkrotimeenergie.cz

Článek

Když budu mít problémy s placením energií, mám nárok na příspěvek na bydlení. O co ještě mohu žádat?

Příspěvek na bydlení je základem pomoci. V průběhu letošního roku byl navýšen tak, aby na něj dosáhlo více lidí. Mezi další dávky patří pomoc v hmotné nouzi, která společně s vlastními příjmy pomáhá uhradit nezbytné náklady na bydlení, či mimořádná okamžitá pomoc. Ta pomohla domácnostem v situaci, kdy spadly do tzv. režimu dodavatele poslední instance během loňského podzimu po pádu některých dodavatelů energie. Tato dávka může pomoci zvládnout vysokou fakturu s vyúčtováním energií.

Jak dlouho trvá, než se žádost o tyto dávky, například příspěvek, vyřídí?

Momentálně vidíme na úřadech práce velký nápor žádostí domácností. Ale situace se průběžně řeší, takže v těchto dnech by to mělo trvat nejdéle měsíc, tak jak ukládá zákon.

Příspěvek na bydlení se od ledna zvýší

Finance

Žádost o řadu dávek je možné podat i online. Nehrozí, že lidé peníze nedostanou, protože ji špatně vyplní?

Nikdo se nemusí bát, že by třeba v případě nekompletních podkladů byla dávka zamítnuta. Pokud by bylo nutné něco doplnit, zaměstnanci úřadu práce sami žadatele kontaktují.

S čím se nyní v oblasti energetiky lidé na ministerstvo nejčastěji obracejí?

Jsou to například dotazy týkající se ukončení klasické smlouvy. Jedná se o situaci, kdy odběratel dostane od dodavatele novou smlouvu, v níž jsou vysoké zálohy. Pomáháme pak zprostředkovat kontakt s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ), který může domácnosti poskytnout relevantní rady, jak postupovat a zda je tam pro ni možnost obrany.

Anketa

Zvedly se vám v probíhajícím roce zálohy na energie?
Ano
86,7 %
Ne
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3327 čtenářů.

Takže je možnost, jak se vzepřít vysokým zálohám?

Ano. Pokud nedošlo k vysokému nárůstu spotřeby, ať už kvůli rozšíření dané domácnosti o nové členy, nebo pořízení vysoce náročných spotřebičů, je možné se podívat, zda zdražení odpovídá současným cenám. A pak je samozřejmě namístě nabídnout individuální řešení.

Co musejí lidé při stížnosti ERÚ doložit?

Je dobré mít nachystanou smlouvu a výměr záloh podle nového kontaktu s dodavatelem.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Sedlák, zmocněnec ministra práce a sociálních věcí pro řešení energetické chudoby

Zdá se, že nekalých praktik v uplynulých týdnech přibylo…

U problémů s okamžitými účty za energie může poradit například dTest – jako občanská organizace, která se zaměřuje na odhalování nekalých praktik. Lze zmínit také sociální poradenství organizace Člověk v tísni.

U úspor za energie jsou to poradenská střediska EKIS, jež si lze dohledat přes stránky ministerstva průmyslu a obchodu. My pak připravujeme v rámci kampaně Zkrotíme energie regionální poradce. Terénní pracovníci pak ve spolupráci se sociálními pracovníky a obcemi budou oslovovat lidi a radit jim v této oblasti.

Momentálně běží pilotní projekt na Opavsku. Jednáme o jeho rozšíření do jižních Čech a bude následovat zapojení dalších regionů. Kontakty budou na webu Zkrotimeenergie.cz, na Opavsku je to nyní možné přes web tamní místní akční skupiny masopavsko.cz.

„Paní, máte tady dluh už 12 tisíc.“ Zoufalí senioři dluží za doplatky i zálohy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám