Hlavní obsah

Výše záloh u energií má odpovídat očekávané spotřebě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novou smlouvou o dodávkách energií i při úpravě cen v té stávající je zapotřebí si ohlídat nastavení měsíčních záloh. Zákon říká, že jejich výše by měla odpovídat očekávané spotřebě, při jejím určení se tedy vychází z historické spotřeby v daném odběrném místě. Zároveň by se mělo přihlížet i k vývoji cen energií.

Foto: Profimedia.cz

Výše záloh na dodávku elektřiny, plynu či tepelné energie musí být stanovena nejvýše v rozsahu důvodně předpokládané spotřeby v následujícím zúčtovacím období

Článek

„Výše záloh na dodávku elektřiny, plynu či tepelné energie musí být stanovena nejvýše v rozsahu důvodně předpokládané spotřeby v následujícím zúčtovacím období,“ konstatuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Každé odběrné místo má termín odečtu spotřeby jiný. Při změně dodavatele je tak u kratších zúčtovacích období, které proběhnou přes topnou sezonu, nutné zvážit nastavení vyšších záloh.

„Přejde-li spotřebitel k novému dodavateli třeba k 1. listopadu a provádí-li u něj distributor odečet v polovině dubna, měl by si s dodavatelem dohodnout raději dvojnásobnou zálohu oproti záloze stanovené na celý rok, pokud nechce mít velký nedoplatek. Zejména v případě, že danou energií topí,“ radí Hekšová.

Jak v topné sezóně ušetřit za energie

Finance

V případě stanovení neodůvodněně vysokých záloh je podle ní zapotřebí se ozvat a nechat si je nastavit podle očekávané spotřeby. Jako argument lze použít odhad celoroční spotřeby a výpočet provedený podle ceníku dodavatele. Orientační výši záloh lze zjistit i pomocí výpočtové tabulky na stránce „Jak si zkontrolovat zálohy na energie“ Energetického regulačního úřadu.

Anketa

Máte při vyúčtování spotřeby energií spíš přeplatky, nebo nedoplatky?
Přeplatky
86,3 %
Nedoplatky
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1040 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám