Hlavní obsah

Více než polovina rodičů dětem spoří, vede stavební spoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření patří v Česku již dlouhá léta mezi nejoblíbenější formy spoření. Není tedy divu, že je nejčastěji využívaným produktem i mezi rodiči, kteří chtějí nějakou tu korunu svým dětem našetřit. Svým potomkům pravidelně odkládá peníze 55 procent rodičů, stavební spoření přitom využívá více než polovina z nich.

Foto: Novinky

Jak rodiče spoří svým dětem

Článek

Stavební spoření má v Česku velkou tradici, s nadsázkou je možné říci, že v Česku nejspíš není domácnost, kde by si tento produkt nikdy nesjednali. I když v posledních měsících se vklady kvůli vysoké inflaci znehodnocují, stále je mnoho lidí, kteří tento produkt upřednostňují.

Kam vložit peníze? Češi mají jasno

Finance

Nejinak je tomu i případě rodičů, kteří chtějí svým dětem přilepšit do budoucnosti. Jak ukázal aktuální průzkum agentury Ipsos pro ČSOB Stavební spořitelnu, nadpoloviční většina rodičů (55 procent) dětem spoří a právě stavební spoření je mezi nimi nejoblíbenějšími. Pro děti ho má sjednáno 54 procent z nich.

U rodičů jsou oblíbené i spořicí účty, peníze pro děti na ně ukládají téměř dvě pětiny z nich. Investice pak využívá necelá pětina.

Spořicí účty 2022: Hranice tří procent pokořena, úročení vkladů je výhodnější

Finance

Už od narození je možné dětem spořit i na penzi uzavřením doplňkového penzijního spoření, opět podporovaného státem měsíčním příspěvkem ve výši až 230 korun. Jedná se sice o dlouhodobý produkt, nicméně částečnou výplatu naspořeného vkladu při dodržení daných podmínek může dítě získat už v 18 letech. Tento produkt dětem sjednalo 13 procent rodičů.

Už od plenek můžete dětem spořit s finanční podporou státu

Finance

Dětem ovšem nespoří jen rodiče. Jak průzkum ukázal, na lepší budoucnost jim přispívá i třetina prarodičů.

Anketa

Spoříte svým dětem?
Ano
78,8 %
Ne
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1132 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám