Hlavní obsah

V době dovolených roste počet vykradených bytů. Jak tomu zabránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec prázdnin se sice blíží, dovolenková sezóna ale nekončí. Mnozí z nás se teprve na své dny odpočinku chystají. Opuštěné domácnosti tak ještě nějakou dobu budou lákat zloděje. Aby nenavštívili i vás, je třeba držet se několika pravidel chování, investovat do bezpečnostního vybavení i zkontrolovat parametry vaší pojistky pro případ, že nezabere prevence.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Za uplynulých sedm měsíců evidují policejní statistiky před dva tisíce vloupání do bytů či rodinných domů, způsobená škoda pak dosáhla kolem 150 milionů korun. Během dovolených, kdy lidé své domovy opouštějí, mají zloději žně. Často jim to totiž sami usnadníme. Ve spolupráci s odborníky přinášíme několik preventivních pravidel, která se vyplatí dodržet jak před, tak i během dovolené.

Jsme doma, i když jsme pryč

Ještě před odjezdem na dovolenou se zařiďte tak, aby nikdo nepoznal, že váš byt či dům je prázdný. Domluvte se například s přáteli či sousedy, aby k vám chodili zalévat květiny a vybírat poštovní schránku

„Vždy, když odjedu na dovolenou, nechám na balkoně viset prádlo a poprosím sousedku, aby je po pár dnech přišla sundat, případně opět pověsit jiné. Také k nám večer přijde rozsvítit a nikoho tak nenapadne, že byt je prázdný,” svěřila se redakci se svými triky Jana z Prahy.

Možností je i pořízení tzv. štěkače, který simuluje štěkání psa a zvuky vydává ve vámi nastavených intervalech.

Pozor na sociální sítě

Svěřovat se s pobytem o dovolené i se zážitky během ní na některé ze sociálních sítí se pro mnohé stalo téměř povinností. Domnívat se, že uvedené informace si prohlídnou jen přátelé, se některým lidem stalo osudným.

„K informacím na sociálních sítí se obvykle může dostat více lidí, než si myslíme. Málokdo má precizně vybraných pouze pár přátel, dokonale nastavené soukromí či dokonalou znalost o posledních aktualizacích sociálních sítí,“ uvedl Martin Březina ze společnosti UlovDomov.cz.

Pokud už se chcete s přáteli o fotky míst, která jste během dovolené navštívili, podělit, udělejte to až po návratu domů.

Chraňte vstup do bytu i domu

Před vykradením vaší nemovitosti vás mohou ochránit i kvalitní bezpečnostní dveře opatřené několika prvky, které různými způsoby zamezují násilnému otevření. Uvnitř dveří je zabudována zpevněná výztuž odolná proti vyražení či prokopnutí.

Můžete si i pořídit dveře s elektronickým systémem, který vám umožní je otevřít mobilem, kartou, čipem, ale také čtečkou otisků prstů. Využít můžete i Door Control System s dotykovou klávesnicí, který umožňuje před každým vstupem změnit pořadí čísel, aby nebylo možné rozklíčovat vstupní kód podle případných otisků. Dveře bývají mnohdy také protipožární, protihlukové a mohou výrazně snížit výši pojistky za váš byt.

Další možností, jak ochránit svůj dům či byt, je instalace bezpečnostního systému, jehož součástí jsou například venkovní kamery, kouřový alarm, interiérový detektor pohybu nebo spínač, který hlídá, jestli během vaší nepřítomnosti někdo neotevřel okna či dveře. Veškeré dění pak můžete pohodlně sledovat prostřednictvím aplikace na jakémkoliv chytrém zařízení.

Na vchod do domu by také mělo být vidět. Pokud ho máte schovaný za vysokými keři, raději je odstraňte či prostříhejte. Nic nenahraje zloději tolik jako neviditelný vchod do domu, kde může nerušeně pracovat.

Dobrá pojistka je základ

Může se stát, že i přes veškerá bezpečnostní opatření vloupání do svého bytu či domu nezabráníte. Snížit případné finanční škody vám ale může pomoci dobře nastavené pojištění.

Odborníci doporučují, abyste ještě před odjezdem na dovolenou kromě zajištění bytu před vloupáním zkontrolovali nastavení své pojistky.

„Rizika byste měli mít pojištěna nejen v rámci vybavení domácnosti, ale také v případě pojištění samotné nemovitosti – bytu či domu. Mohlo by se totiž stát, že vám pojišťovna zaplatí škodu na vybavení domácnosti, ale poškozené dveře či rozbité okno již ne, protože to je součástí nemovitosti,“ upozornil Jan Grufík ze společnosti Freedom Financial Services.

Finanční poradna: Vyznáte se v pojištění nemovitosti a domácnosti?

Finance

Zkontrolujte i výši pojistných limitů, aby vám v případě škody vzniklé při vloupání peníze vyplacené pojišťovnou dostatečně pokryly její náhradu.

Při výplatě pojistného plnění se pojišťovny zajímají i o to, zda byla vaše domácnost dostatečně zabezpečena. V pojistných podmínkách by mělo být uvedeno, jaké parametry musí splňovat zámky ve dveřích, dveře, vrata či okna, aby pojišťovna plnila maximální pojistnou částku, kterou máte ve smlouvě sjednanou.

Například budete-li mít u vstupních dveří jen obyčejný zámek s cylindrickou vložkou, může nastat situace, kdy pojišťovna bude plnit pouze do určitého limitu, který ani zdaleka vzniklou škodu nepokryje. Přitom by mohlo stačit vyměnit stávající zámek za bezpečnostní.

Cennosti a hotovost do bytu nepatří

Schovávat si doma velké částky v hotovosti se někomu může zdát jako holý nesmysl, i když například podle několikaletého sledování Barometru obliby spoření od Asociace českých stavebních spořitelen považuje spořit si doma do šuplíku dlouhodobě za zajímavé každý čtvrtý až pátý Čech. V každém případě je ale před dovolenou doma nenechávejte a raději je vložte na účet v bance.

Pokud vlastníte jakékoliv cenné věci (například drahé šperky, starožitnosti či cenné sbírky známek, mincí apod.), pro svůj klid je uložte do bezpečnostní schránky v bance.

V současné době se s nimi setkáte prakticky u všech větších bank (například u Komerční banky, České spořitelny, ČSOB, Sberbank či Raiffeisenbank). Každá z bank má k dispozici různé velikosti schránek a podle toho, jakou si zvolíte, zaplatíte ročně už od několika stovek korun až po několik tisíc korun.

Dobře schovejte i klíčky od auta, nenechávejte je viset spolu s ostatními klíči na věšáku. Pokud máte v domácnosti drahé spotřebiče, pečlivě uschovejte i doklady o jejich koupi, pomocí nichž by je v případě krádeže bylo možné identifikovat, zároveň vám to usnadní i jednání s pojišťovnou.

Anketa

Děláte nějaká zvláštní opatření proti zlodějům před odjezdem na dovolenou?
Byt/dům mi kontrolují sousedé či známí.
62,6 %
Mám časový spínač na zapínání světla.
6,6 %
Mám alarm.
22,1 %
Pověsím ven prádlo.
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5913 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám