Hlavní obsah

Teplo může díky povolenkám zlevnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peněženkám domácností topících dálkovým teplem se může od příštího roku ulevit. Emisní povolenky totiž zlevňují. A protože se na jeho cenách výrazně podílejí, může se to pozitivně promítnout i na nižší útratě.

Foto: Envato elements
Článek

„Prostor pro zlevnění určitě bude. Povolenka je velmi významnou položkou u výroby tepla, podle typu výroby to může být i polovina nákladů tepláren,“ řekl Novinkám analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka to ale není úplně jasné. „Jednoduchá úvaha je, že když klesá cena povolenky, měla by klesat i cena tepla. Je to ale výrazně komplikovanější, což souvisí s tím, zda bude vůbec někdo chtít při klesající ceně elektřiny těžit uhlí,“ řekl.

Jaké jsou hlavní novinky v daňovém přiznání

Finance

Podle něj teď panuje nejistota, co se bude s hnědým uhlím dít. „Hrozí, že z ekonomických důvodů se těžební lokality budou zavírat už v horizontu dvou nebo tří let. A je otázka, jaké dopady to bude mít do cen uhlí,“ dodal.

Zlevnění mohou podle Gavora redukovat klesající ceny elektřiny, kterou mnohé teplárny vyrábějí a prodávají. „To je dobré pro spotřebitele, ale pro většinu teplárníků je to špatně. Povolenka je náklad, ale prodaná levnější elektřina znamená nižší tržby,“ vysvětlil.

Cena tedy neklesne o tolik, jak zlevňují povolenky, ale Gavor je přesvědčen, že by efekt úspory na povolenkách měl převážit. Zejména u výtopen, kde se elektřina nevyrábí a dojde tam k čistému poklesu nákladů.

Poloviční cena

Povolenky, tedy oprávnění vypustit do ovzduší jednu tunu CO2, se před rokem dostaly na rekordních 100 eur za kus. Aktuálně ale jejich cena klesla pod 55 eur, tedy téměř na polovinu.

Za hlavní příčiny poklesu cen Gavor označil fakt, že jich Evropská komise loni na trh uvolnila více, a zároveň jsou spotřeba a poptávka nižší, než se čekalo.

„Ekonomika moc nešlape, mnozí průmyslníci váhají, zda v Evropě vydrží a k tomu v posledních třech letech jsou zimy teplejší. To znamená snížení spotřeby elektřiny, plynu i dalších fosilních paliv,“ dodal.

Investovat do umění lze i nízké částky. Zhodnotí se i o tisíc procent

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám