Hlavní obsah

Starší byty, domy i chalupy zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byty, zejména ty starší, rodinné domy a chalupy zlevňují a tempo zlevňování zrychluje. Důvod je prostý: došli kupující. Vyplývá to z analýzy realitní skupiny European Housing Services (EHS), která využívá data Bezrealitky, MM Reality a Maxima Reality.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„V některých krajích se ceny domů a bytů propadly o dvanáct měsíců zpět,“ shrnul šéf EHS Hendrik Meyer.

„Průměrný pražský byt se v září nabízel za téměř stejnou cenu jako před rokem – 112 700 korun za metr čtvereční. To je proti situaci z letošního jara pětiprocentní pokles,“ dodal.

Nutno ale zdůraznit, že tyto údaje zahrnují nové i starší byty, nabízené také přímo vlastníky. Nové byty nezlevňují moc, mnohem výrazněji klesají ceny těch starších.

V některých krajích se ceny domů a bytů propadly o dvanáct měsíců zpět
Hendrik Meyer, EHS

Například starší byt 2+1, 54 m², ve zvýšeném přízemí v Trenčínské ulici v Praze 4-Záběhlicích v cihlovém domě se nyní nabízí za 5 390 000 Kč. Byt 3+kk v panelovém domě, 70 m² ve Vazovově ulici v Modřanech pak za 5,8 milionu korun. Jedná se o nabídkové ceny, které nastavili realitní makléři.

To ale ještě neznamená, že se za tolik prodají.

Lidé se bojí zdražování. Trh se ochladí, obává se většina e-shopů

Internet a PC

U nabídek od realitek se už neobjevuje dříve častá poznámka, že v případě většího počtu zájemců může být cena vyšší. Podle Mayera přibývá takzvaných ležáků, kdy se prodávající nechá zmást okolními nabídkovými cenami, které ale nejsou podložené skutečnou poptávkou. „Nemovitostí v nabídkách přibývá rychlým tempem, avšak kupující nikde,“ glosovala realitní společnost Videobydleni.cz.

Ceny v Brně se vrátily do loňské zimy

Řada nemovitostí je podle analýzy EHS v nabídce déle než tři a půl měsíce, a přestože u nich došlo již k několikerému zlevnění, stále marně čekají na kupující. Ceny i sazby hypoték jsou vysoké, na lidi dopadla drahota a zájemci očekávají zlevnění nemovitostí. Jde zejména o chalupy, ale výjimkou nejsou ani domy a byty, které se před rokem a půl prodávaly do měsíce.

Prodáváme třípokojový byt v paneláku už přes půl roku, a to jsme už dvakrát zlevnili
Romana z Prahy

„Prodáváme třípokojový byt v paneláku už přes půl roku, a to jsme už dvakrát zlevnili,“ potvrdila Právu dvaapadesátiletá Romana z Prahy. Jen na serveru Sreality.cz se nyní v Praze nabízí přes 6300 bytů všech kategorií, stáří či velikostí. Z toho v ceně do pěti milionů korun je přes 800 jednotek.

Ještě větší procentuální pokles než Praha zažívají další města, většinou ovšem z nižších cen.

„Brněnské a jihomoravské byty klesly v září proti jaru o osm procent a vracejí se s průměrnou hodnotou 88 tisíc za metr čtvereční do cenové hladiny, která zde byla v zimě loňského roku,“ uvedl Meyer.

Průměrné ceny bytů klesají, nájmy ale rostou

Finance

Na serveru Sreality.cz se nabízí například 2+1, 85 m² v Dřevařské ulici, Brno-Veveří za 6 250 000 Kč; nebo 3+1, 55 m² v Brně-Židenicích za 5,5 milionu Kč. V Brně-městě se na Sreality.cz nabízí přes 1300 bytů, z toho do pěti milionů jich je 340.

Na jihu i východě

O deset procent vůči druhému kvartálu letošního roku už podle EHS klesly ceny v Ostravě a moravskoslezských městech – byt zde zájemce v září pořídil průměrně za 40 300 korun za metr čtvereční. Například byt 3+kk po rekonstrukci, 70 m² v Ostravě-Mariánských horách je k mání za 4 725 000 korun.

Ceny bytů v Královéhradeckém a Jihočeském kraji klesají tempem 14 procent.

Ještě rychleji však padají průměrné ceny rodinných domů. Například v Jihomoravském kraji se proti jaru snížila cena za metr čtvereční o 17 procent na 41 400 korun. V Moravskoslezském kraji byl propad ještě výraznější – o celých 40 procent na 34 500 korun za metr. Středočeský kraj pak hlásí 14procentní zlevnění na 54 600 korun za metr čtvereční.

Trend bude pokračovat

„Radikální snížení cen mohou očekávat především majitelé energeticky náročných budov či domů před rekonstrukcí,“ míní ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Však také nabídka domů v započaté rekonstrukci proti jaru vzrostla o desítky, potvrzují data Sreality.cz. Aktuálně se zde nabízí na 180 rozdělaných starších rodinných domů po celé republice.

Experti očekávají, že nemovitosti budou dál zlevňovat. Největší zlevňování se očekává v Ústeckém kraji, kde je EHS odhadován pád cen v rozmezí 10 až 30 procent podle konkrétní lokality a typu nemovitosti. V Moravskoslezském a Libereckém kraji se majitelé musí připravit na snížení ceny o 10 až 25 procent. Karlovarský kraj může očekávat pokles o 15 až 25 procent.

U panelákových bytů před rekonstrukcí se příští rok na jaře očekává propad ceny až o 30 procent. „Již dnes evidujeme u této kategorie 15procentní snížení u nabídkových cen,“ dodává VideoBydleni.cz.

Výjimkou budou nejspíše stavební pozemky, kde se předpokládá růst ceny. Důvod je prostý: pozemků ubývá a prodávající většinou nespěchají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám