Hlavní obsah

Silné e-koloběžky čeká pojištění

Právo, gin

Pro vybrané silné typy elektrokoloběžek začnou od roku 2024 platit nová pravidla – budou muset mít povinné ručení a zvažují se i klasické registrační značky. Podle průzkumu České asociace pojišťoven by u nich Češi SPZ uvítali, pro je 63 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Provozovatelé silných elektrokoloběžek si budou muset od ledna 2024 zřídit povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Vyplývá to z Motorové směrnice Evropského parlamentu a Rady 2021/2118. Novinka se bude týkat elektrokoloběžek s elektrickým motorem umožňujícím překročit rychlost 25 kilometrů za hodinu nebo na ty, které váží víc než 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 km/h.

„Vnímáme jako velmi správné vymezení povinnosti na silné elektrokoloběžky, jejichž výkon lze přirovnat k malým motorkám,“ uvedl výkonný ředitel asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Cílem je podle něho nastavit pravidla pro odškodňování při nehodách, které u silných elektrokoloběžek mohou mít vážné následky na majetku i na zdraví.

Levná jízda na elektrokoloběžce bez pojištění se může prodražit

Finance

Počet všech nehod na kolech je podle dat poměrně stabilní a pohybuje se okolo 3800 případů za rok, u koloběžek ale za posledních pět let vzrostl desetkrát.

A zatímco v případě cyklistů tvoří elektronehody asi 13 procent všech nehod na kolech, počet nehod na elektrokoloběžkách je více než dvojnásobný oproti těm na běžných koloběžkách.

Muž z Rakovníka nepřežil havárii na elektrokoloběžce

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám