Hlavní obsah

Přibývá bezohledných energošmejdů. Oběti lákají i po hospodách, varuje úřad

Energetický regulační úřad (ERÚ) zaznamenává letos zvýšené množství stížností na praktiky takzvaných energošmejdů, kteří lidi přemlouvají ke změně dodavatele energií. Lidé si stěžují především na nepovolený podomní prodej, nevyžádané poradenství za tisícové částky či na poskytování klamavých informací.

Foto: Profimedia.cz

Energošmejdi často obcházejí i jednotlivé domácnosti a podloudně se snaží lidi přimět ke změně dodavatele

Článek

V praxi zprostředkovatelé často své potenciální zákazníky vystavují hrozbě smluvní sankce za předčasné ukončení stávající smlouvy. Nechají si podepsat plnou moc k jednání s jejich současným dodavatelem, následně ale nesplní to, co slíbili.

ERÚ dokonce nově narazil i na případy, kdy zprostředkovatelé potenciální klienty lanaří v restauracích. Aktivita zprostředkovatelů souvisí s boomem změn dodavatelů, k nimž se uchyluje čím dál více lidí. Jen v dubnu proběhlo podle statistik operátora trhu u domácností 38 661 změn obchodníka s elektřinou nebo plynem. Loni stejnou dobou to nebyla ani polovina.

Nejvyšší mzdy mají čerství čtyřicátníci. Nebojí se o ně požádat

Finance

Část přechodů mezi dodavateli iniciují samotní zprostředkovatelé, při čemž někteří z nich využívají až agresivní metody.

Smlouvu je třeba si prostudovat

„Pro energošmejdy je typické, že se snaží využít momentu překvapení vyvolaného kombinací svých přesvědčovacích schopností a zavádějících informací. U zákazníka vyvolají dojem, že nabízejí extrémně výhodný produkt, smlouvu je ale nutné uzavřít okamžitě na místě. To zásadně nedoporučujeme!“ řekla členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

Lidé by si podle ní měli vždy vzít čas na rozmyšlenou, veškeré dokumenty si před podpisem přečíst a vyptat se na všechno, čemu nerozumí. Je také žádoucí si na webu úřadu ověřit, zda zprostředkovatel vykonává svou činnost oprávněně.

Lidé by se měli i zaměřit na to, jak vysokou odměnu požaduje. „Setkáváme se s případy, kdy si energošmejdi za banální úkony účtují několikatisícové částky. Proto bychom si měli pozorně prostudovat nejen smlouvu o samotné dodávce energií, kterou za nás má uzavřít s dodavatelem, ale i zprostředkovatelskou smlouvu přímo s dotyčnou osobou,“ radí Zemanová.

Smlouvu lze vypovědět

Zákon přitom lidem poskytuje ochranu i v případě, že se zprostředkovatelem závazek už uzavřeli a až následně si všimli nesrovnalostí. Smlouvu o zprostředkování totiž mohou vypovědět kdykoliv, bez výpovědní doby a sankcí. Musejí ale zaplatit případnou odměnu za služby, které již zprostředkovatel v jejich prospěch učinil.

Také běžnou smlouvu na dodávky elektřiny nebo plynu bez nesrovnalostí uzavřenou prostřednictvím zprostředkovatele lze ukončit. A to buď odstoupením od smlouvy do čtrnácti dnů od jejího uzavření, pokud jde o smlouvu uzavřenou prostřednictvím komunikace na dálku, popřípadě výpovědí do patnácti dnů od zahájení dodávky.

Vzory pro odstoupení či výpověď smluv v jednotlivých situacích jsou k dispozici zde.

Z kradených aut se vrátí jedno z deseti

Finance

Výběr článků

Načítám