Hlavní obsah

Přibylo osobních bankrotů, lidé nezvládají splácet úvěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu bylo v ČR vyhlášeno 1133 osobních bankrotů, což bylo o 259 více než v prosinci. Bylo to více i v porovnání s loňským celoročním průměrem, který činil 1064. Zároveň bylo podáno 1096 insolvenčních návrhů, o 75 více než v předešlém měsíci. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z dlouhodobého hlediska se počty osobních bankrotů zatím snižovaly, i když pomalejším tempem. Lednový meziměsíční růst není výjimečný. Tento měsíc je poměrně často spojen s vyšším počtem bankrotů než prosinec,“ uvedla analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Na druhou stranu se ale podle ní v loňském třetím čtvrtletí mírně zhoršila platební morálka dlužníků u úvěrů na spotřebu.

„Byla sice stále lepší než v roce 2022, může však signalizovat obtíže domácností se splácením úvěrů a postupný růst počtu osobních bankrotů v letošním roce,“ dodala.

Mezi pojišťovacími podvodníky převažují muži, většinou navyšují skutečnou škodu

Finance

Letošní rok by tak mohl podle ní znamenat zlom dosavadního klesajícího trendu počtu osobních bankrotů, který trval od roku 2013 s přerušením v roce 2019, ve kterém se zmírnily podmínky pro žádost o osobní bankrot a jejich počet se následně zvedl.

Rizikoví mladí dlužníci

Na to, že lidé hůře splácejí své úvěry, nedávno upozornil i Bankovní a Nebankovní registr informací, který obsahuje data o platební morálce klientů bank a stavebních spořitelen.

Podle jeho posledních údajů se objem dluhu ohroženého nesplácením meziročně zvýšil o 3,1  procenta na 28,8 miliard korun. Zvýšení je dáno nespláceným dluhem na spotřebu, jehož objem oproti loňsku vzrostl o 6,1 procenta na 24,2 miliardy korun.

„Nejvíce se průměrná nesplácená částka dluhu na spotřebu zvýšila u nejmladší věkové skupiny 15 až 24 let, a to meziročně o čtvrtinu,“ řekl výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Nejvíce bankrotů bylo v lednu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji, a to 168. Ve Středočeském kraji a v Ústeckém kraji jich bylo 151. Nejméně pak v Pardubickém kraji, kde jich bylo 30, na Vysočině a ve Zlínském kraji.

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno celkem 12 994 osobních bankrotů, tedy o jedno procento více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 13 757 návrhů na osobní bankrot, což bylo oproti předchozím 12 měsícům o dvě procenta více.

Za vážný přestupek zákaz řízení po celé EU, souhlasí europoslanci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám