Hlavní obsah

Ohlídejte si transakce na konci roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec roku se blíží a některé platby je třeba zrealizovat ještě letos. Zavedení okamžitých plateb sice mnohé zjednodušilo, i tak ale musíte dodržet termíny bank, aby vaše platba nedorazila až příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Zavedení okamžitých plateb výrazně zrychlilo převody peněz mezi mnohými bankami, a tak lze v řadě z nich platit doslova na poslední chvíli. Nicméně není dobré se na to bezvýhradně spoléhat, proto určitě doporučujeme v důležitých případech posílat peníze s dostatečným předstihem,“ uvedl Tomáš Hládek z České bankovní asociace (ČBA).

Přehled bank, které nabízí službu okamžité platby

  • Komerční banka – 0100
  • ČSOB – 0300
  • Moneta Money Bank – 0600
  • Česká spořitelna - 0800
  • Fio banka – 2010
  • Banka Creditas – 2250
  • Air Bank – 3030
  • Raiffeisenbank – 5500
  • J banka - 5800
  • PPF banka – 6000
  • Equa bank – 6100
  • mBank – 6210
  • Oberbank – 8040

Pokud máte například sjednané stavební či penzijní spoření, je nejvyšší čas zkontrolovat si, zda se vám na účet do konce roku připíše dostatečná částka, abyste využili maximálních výhod těchto produktů.

Na účet stavebního spoření je třeba pro získání maximální státní podpory dva tisíce korun vložit v daném kalendářním roce 20 tisíc korun. U penzijního spoření je nutné na účet v příslušném měsíci zaslat sjednaný účastnický příspěvek – minimálně 300 korun –, podle jehož výše je pak odstupňována i státní podpora, minimálně 90 korun a maximálně pak 230 korun měsíčně.

Stavební spoření je výhodnější, úročení vkladů roste

Finance

Důležitou roli v dodržení termínu hraje jednak to, zda posíláte peníze do stejné banky, jako je ta vaše, případně do jiné tuzemské banky, nebo dokonce do zahraničí, ale zároveň i skutečnost, zda budete platit prostřednictvím internetového bankovnictví, nebo na přepážce banky.

Příjemce má účet u stejné banky

Pokud má příjemce účet ve stejné bance jako vy a peníze mu budete posílat elektronicky, některé banky vám umožní zadat příkaz i „za minutu dvanáct”, resp. minutu před silvestrovskou půlnocí (např. Air Bank). Ovšem nespoléhejte na to a raději pošlete peníze během dne či večera, například Česká spořitelna požaduje příkaz zadat do 23.00 hodin, ale třeba ČSOB do 22:00 hodin či Komerční banka do 20:30 hodin, UniCredit do 20:00 hodin.

Budete-li muset navštívit pobočku banky a peníze poslat s pomocí pracovníka na přepážce, ověřte si otevírací dobu pobočky. Většina z nich zavírá kolem poledne, maximálně pak jedné hodiny odpoledne.

Příjemce má účet u jiné tuzemské banky

Režim okamžitých plateb výrazně zrychlil převod peněz mezi jednotlivými bankami, ovšem ne všechny je nabízejí (neposkytují je například Expobank, Sberbank či třeba UniCredit Bank).

Zástupci bank doporučují v případě, že příjemce je z jiné banky než vy, poslat peníze elektronicky 31. prosince dopoledne, raději však den před silvestrem. Pokud zadáte na pobočce písemný příkaz, učiňte tak nejpozději 30. prosince.

Urychlení převodu peněz si zajistíte použitím expresní platby, kterou můžete využít ještě 31. prosince. Počítejte ale s tím, že banky si za tuto službu účtují nemalé poplatky, řádově i ve výši stovek korun.

Neotálejte ani s příkazy, pokud posíláte peníze do zahraničí. Nevyplatí se nechat to na poslední den v roce, raději zadejte příkaz o den či dva dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám