Hlavní obsah

Leasing klesl nejvíce od roku 1994

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krize loni dopadla i na evropský leasingový trh. Objem nově uzavřených smluv se proti roku 2008 snížil o 28 procent na 216 miliard eur, tedy zhruba 5,4 biliónu Kč. To je nejvyšší pokles od roku 1994, kdy se tyto údaje sledují.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

Nejhůře si vedl leasing movitého majetku, z regionů pak oblast východní Evropy, kam spadá i Česko a Slovensko. Vyplývá to ze zprávy Evropská federace leasingových asociací Leaseurope.

Zůstatková hodnota pohledávek ze všech trvajících leasingových smluv dosáhla v Evropě 683 miliard eur. K loňskému poklesu přispěl podle Leaseurope hlavně propad investiční činnosti. Ve druhé polovině roku se však začaly již objevovat první známky zlepšení situace a objem nových smluv se proti předchozímu pololetí zvýšil o pět procent.

Letošní rok by tak měl být o něco lepší, skutečné zlepšení však čeká federace nejdříve v roce 2011, kdy by se opět měly začít zvyšovat investice a s tím i zájem o leasing.

Nejvíce postižen poklesem byl loni leasing movitého majetku, kde objem nových smluv klesl o 35,3 procenta. U leasingu dopravních prostředků objem klesl o 24,4 procenta a nemovitostí o 23,4 procenta.

Z jednotlivých regionů nejhorší výkon zaznamenala východní Evropa a oblast Středomoří. Objem nových smluv ve východní Evropě, kam patří Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko, se snížil o 44,2 procenta. Ve Středomoří, které zahrnuje Portugalsko, Španělsko a Řecko, pak o 43,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám