Hlavní obsah

Kdy musíte hradit koncesionářské poplatky

Novinky, bab

Zákon určuje povinnost každý měsíc platit koncesionářské poplatky, tedy poplatky za využívání televizního a rozhlasového vysílání. Za její nesplnění může hrozit až desetitisícová pokuta. Kdo tyto poplatky hradí v pronajatém bytě? Jak se liší úhrada v případě podnikání v nájemním bydlení? A existují nějaké situace, kdy poplatky hradit nemusíte?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Každá domácnost, která vlastní technicky způsobilý televizní nebo rozhlasový přijímač, je ze zákona povinna hradit tzv. koncesionářské poplatky, resp. poplatky za televizní a rádiové vysílání.

Na výši poplatků nemá vliv, kolik lidí v jedné domácnosti žije, ani to, kolik televizí či rozhlasových přijímačů vlastní, vždy se platí jeden poplatek jen za danou domácnost. Hradit koncesionářský poplatek za rozhlas musí i ta domácnost, v níž sice žádný rozhlasový přijímač není, ale její členové využívají tzv. chytrou televizi, která umí přijímat i rozhlasové vysílání.

Pokuta za nepřihlášenou televizi činí deset tisíc korun, za rádio pak pět tisíc korun
Štěpán Smoleja, UlovDomov.cz

Zákon stanoví i výši koncesionářských poplatků, která je nyní 135 korun měsíčně za televizi a 45 korun měsíčně za rozhlas. Splatnost poplatků je 15. den každého kalendářního měsíce a přihlásit se k nim je nutné do 15 dnů od chvíle, kdy vám vznikla povinnost je hradit.

Přihlásit se k placení poplatků můžete jak osobně vyplněním evidenčního formuláře na pobočkách České pošty, tak online prostřednictvím registrace na portálech České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). V prvním případě pak můžete poplatky hradit prostřednictvím SIPO, ve druhém pak bankovním převodem přímo ČT a ČRo.

V pronájmu platíte od 2. měsíce

Pokud jste si pronajali byt, budete v daném bytě vybaveném televizí či rozhlasovým přijímačem hradit poplatky od druhého měsíce svého pobytu. Za první měsíc pronájmu odvádí poplatky majitel bytu.

Pokud ale svým jménem platíte poplatky jinde, například v místě svého trvalého bydliště, znovu je již hradit nemusíte.

„V případě dosud neobsazeného bytu, který je vybaven televizním či rozhlasovým přijímačem, padá povinnost hradit příslušné poplatky na majitele bytu. Opět ale platí, že pokud majitel již poplatky hradí ve svém vlastním trvalém bydlišti, podruhé je již platit nemusí. Tato podmínka se však nevztahuje na pronájem v rámci podnikání, a to ani při pronajímání například přes Airbnb. Podnikající osoba musí poplatky hradit za všechny televizní a rozhlasové přijímače,“ doplnil právník Štěpán Smoleja ze společnosti UlovDomov.cz.

Pokuta až 10 tisíc

Vyhnout se beztrestně placení poplatků není nijak snadné, za poplatníka je totiž považován každý odběratel elektrické energie. V rámci kontroly tedy stačí pouze porovnat evidenci poplatníků s databázemi odběratelů elektřiny.

V případě, že se zjistí, že odběratel elektřiny není evidován jako registrovaný poplatník, veřejnoprávní média mu zašlou výzvu. Pokud televizní či rozhlasový přijímač nevlastníte, je vaší povinností poslat do 30 dnů čestné prohlášení, ve kterém tuto skutečnost potvrdíte.

Platí to i v případě, kdy za domácnost hradí poplatky někdo jiný nebo kdy člověk svým jménem již poplatky hradí na jiné adrese.

„Zapomenete-li čestné prohlášení poslat, média veřejné služby budou automaticky předpokládat, že přijímač vlastníte, ale neplatíte za něj. Pokuta za nepřihlášenou televizi činí deset tisíc korun, za rádio pak pět tisíc korun,“ upozornil Smoleja.

Kdo poplatky platit nemusí

Zákon též zahrnuje dvě výjimky, kdy může být člověk od hrazení poplatků osvobozen.

Tou první je domácnost, kde součet příjmů všech jejích členů za uplynulé čtvrtletí nepřesahuje 2,15násobek životního minima.

Druhým důvodem k osvobození od placení jsou zdravotní důvody. Poplatky tak nemusí hradit lidé postižení úplnou či praktickou slepotou obou očí nebo oboustrannou úplnou či praktickou hluchotou, avšak jen za předpokladu, že v jejich domácnosti nežije žádný člen, který dané podmínky nesplňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám