Hlavní obsah

Každý třetí Čech chce změnit svůj pracovní obor

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru a s ní přijatá protiopatření utlumily aktivity v mnoha firmách, což se dotklo i některých pracovních oborů. I tak ho ale během uplynulého roku změnilo jen 14 procent lidí. V následujících dvou letech plánuje změnu oboru více než třetina zaměstnanců, a to jak z důvodu osobní potřeby změny, tak i kvůli proměnám pracovního trhu.

Foto: Profimedia.cz

V uplynulých měsících nejčastěji měnili obor lidé pracující v gastronomii a pohostinství.

Článek

Během svého profesního života změnily pracovní obor tři čtvrtiny lidé, přičemž každý druhý během své profesní kariéry a čtvrtina hned po ukončení studia. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Zasaženy hlavně pozice v gastronomii

„Pandemie přinesla na trh práce nejistotu, lidé upřednostňují stabilitu a bojí se experimentů a změn. I proto v uplynulém roce změnilo obor pouze 14 procent ekonomicky aktivních lidí, což je proti předchozím letem nemalý pokles,“ doplnil Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group.

Obory, ze kterých lidé v posledních měsících odcházeli nejčastěji, nejvýrazněji zasáhla přijatá epidemiologická opatření. Jedná se především o pozice v gastronomii a pohostinství, v administrativě i ve výrobě.

Koronavirus zatočil s pracovním trhem. Kdo má problémy a kdo se bát nemusí?

Finance

Pracující na druhou stranu pak lákala hlavně oblast vzdělávání, prodeje či logistiky.

Průzkum také ukázal, že i když obecně k nejatraktivnějším oborům patří oblast informačních technologií, lidé o pozicích v IT příliš při plánování změn neuvažují. Uvědomují si totiž nutnost náročné rekvalifikace.

Nejmenší chuť ke změnám mají vysokoškoláci, zejména IT experti a inženýři, největší naopak ženy a zaměstnanci do 35 let.

Každý čtvrtý už práci hledá

V následujících dvou letech zvažuje změnu oboru více než třetina lidí. Nejčastěji o tom uvažují pracovníci z podnikových služeb, nejméně často lidé z IT.

„Zaměstnanci působící v podnikových službách patří k těm nejspokojenějším, i přesto jsou změnám otevřenější než pracovníci z ostatních oborů. Jedním z důvodů je skutečnost, že se pod vlivem technologií a automatizace mění charakter jejich práce. Lidé se obávají, že by jejich pozice mohla zaniknout, nebo by se museli rekvalifikovat,“ doplnil Malo.

Lidé se častěji pojišťují proti ztrátě zaměstnání

Finance

Zároveň pak připomněl, že tyto obavy jsou často zbytečné, protože centra podnikových služeb své zaměstnance na případné změny připravují s pomocí svých vzdělávacích programů a nadále nové pracovníky aktivně nabírají.

V současnosti si zhruba čtvrtina lidí hledá novou práci, dobré nabídce je otevřena další třetina aktivně pracujících.

Ve dvou třetinách případů je důvodem změny oboru osobní potřeba změny, další třetina respondentů pak jako důvod uvádí změny na trhu práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám