Hlavní obsah

Inflace ohrožuje pětinu zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální důstojná mzda, která by lidem umožnila bez sociálních dávek pokrýt stravu a bydlení i výdaje na ošacení, zdravotní péči a vzdělávání, by v letošním prvním čtvrtletí měla dosahovat 34 977 korun, pro Prahu pak vzhledem k vyšším životním nákladům 41 233 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zaměstnanci, jejichž příjmy jsou pod touto hranicí, jsou výrazně ohroženi současnou inflací. Je jich více než pětina. Propočetla to Platforma pro minimální důstojnou mzdu, na jejíž činnosti se podílejí mimo jiné experti z think-tanku SPOT – Centrum pro společenské otázky, Friedrich Ebert Stiftung či Ekumenické akademie.

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU

Ekonomika

Proti loňskému roku se pak vlivem rostoucí inflace minimální důstojná mzda zvýšila celorepublikově o 3831 korun, u Prahy pak o 4516 korun.

Reálná průměrná mzda klesla kvůli inflaci o dvě procenta

Ekonomika

Pod hranicí, kterou svým propočtem platforma stanovila, se v současnosti podle ní nachází 41 procent pracujících. Mezi ženami je to téměř polovina.

„Lidé, kteří minimální důstojnou mzdu nepobírali či se se svými příjmy pohybovali jen těsně nad ní, jsou v mimořádné míře ohroženi rychlým růstem cen a celkovou inflací. A to i proto, že si ze svých příjmů nebyli schopni uspořit na nenadálé situace,“ uvedli autoři propočtu.

PŘEHLEDNĚ: Kdo dosáhne na jednorázový příspěvek na dítě

Finance

Často se to týká třeba i lidí pracujících v sociálních službách, na úřadech práce či v jiných oblastech veřejného sektoru. Oficiální minimální mzda v Česku v současnosti dosahuje 16 200 korun. Ta je tak podle autorů studie výrazně nízká.

Minimální mzda od ledna vzroste o 1000 Kč

Ekonomika

Průměrná hrubá mzda v Česku podle posledních údajů ze závěru loňska dosahuje 40 135 korun. Na tu ovšem nedosáhnou zhruba dvě třetiny lidí. Medián čili střední hodnota mezd, která o příjmech vypovídá více, dosahoval 34 360 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám