Hlavní obsah

Dovolenou Češi plánují s velkým předstihem, rozpočet ale většinou přešvihnou

Novinky, bab

Vyrazit na dovolenou ze dne na den je pro naprostou většinu Čechů nepředstavitelné. Zahraniční cestu totiž plánují i rok dopředu. A i přesto, že se na dny volna snaží důkladně připravit, sjednání cestovního pojištění nechávají na poslední chvíli. Výjimkou není ani překročení plánovaných výdajů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum agentury STEM/MARK pro Poštovní spořitelnu a ČSOB ukázal, že tři čtvrtiny Čechů si dovolenou plánují minimálně několik měsíců předem, úplnou výjimkou nejsou ani tací, kteří se na dovolenou chystají déle než rok.

Téměř tři pětiny lidí si dopředu připravuje i dovolenkový rozpočet, přičemž naprostá většina z nich během dovolené sleduje, kolik utratí. Pouze každý sedmý respondent ale dokáže navzdory této přísné kontrole dodržet původně stanovené výdaje.

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Tři pětiny Čechů si na každou cestu do zahraničí sjednávají nové cestovní pojištění. Každý třetí tak ale činí na poslední chvíli, mnohdy až v den dovolené. Výhodou je pro ně to, že je možné ho sjednat on-line, což využívá polovina lidí.

Stále více Čechů už ale objevilo výhody cestovního pojištění sjednaného k platební kartě. V současnost na něj v případě dovolené spoléhá 13 procent respondentů. „Cestovní pojištění k platební kartě nabízí lidem řadu výhod. Platí po celý rok, takže na něj nemusejí před cestou myslet. Výhodou jsou také nadstandardní služby. Součástí pojištění může být také pojištění stornopoplatků při zrušení zájezdu či pojištění odpovědnosti za škody během cesty, “ upozornila Jana Opršalová z Poštovní spořitelny.

Osm lidí ze sta má sjednané jiný typ dlouhodobého pojištění a téměř pětina pak využívá cestovní pojištění uzavřené v rámci zájezdu s cestovní kanceláří.

Reklama

Související články

Přehledně: Jak platit na zahraniční dovolené

Dilema, zda si vzít s sebou na zahraniční dovolenou hotovost či platební kartu, řeší každoročně většina turistů. Odpověď není jednoznačná, záleží především na...

Češi plánují dovolenou do 25 tisíc korun

Rodinná dovolená vlastním autem, u moře a do pětadvaceti tisíc korun, to jsou letošní plány Čechů. Z přímořských destinací jsou pak tradičně na špici Itálie...

Výběr článků

Načítám