Hlavní obsah

Dlužníci mohou využít chráněný účet

Právo, ČTK, svj

Dlužníci v exekuci budou moci mít nezabavitelné peníze na zvláštním bankovním účtu. Takzvaný chráněný účet by měl zabránit případné neoprávněné exekuci nezabavitelných peněz. Předlohu schválili zákonodárci a bude účinná od dubna.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chráněný účet bude muset banka založit na žádost dlužníka zdarma, bezplatné bude také vedení konta. Shromažďovat se na něm budou peníze, které exekuci nepodléhají a které jsou určeny k uspokojování životních potřeb dlužníka a jeho rodiny. Dlužník bude moci mít pouze jeden chráněný účet.

„Navrhovaná právní úprava je nezbytná, neboť představuje jediný efektivní a přiměřeně rychlý způsob řešení neoprávněných exekucí na účet povinného, snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů a posílení bezhotovostního transparentního bankovního styku,“ napsali předkladatelé návrhu novely občanského soudního řádu, poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) a Patrik Nacher (ANO), ve zdůvodnění.

KOMENTÁŘ: Chráněný účet pomůže ze spirály dluhů - Patrik Nacher

Komentáře

Chráněný účet může podle Asociace věřitelů dlužníkům pomoci, aniž by byla poškozena práva věřitelů. „Díky němu by dlužníci v budoucnu mohli bez problémů disponovat s příjmem, který jim po srážkách zůstane, což je nyní mnohdy problém,“ uvedl už dříve prezident asociace Pavel Staněk.

Úplná ochrana výživného

Podle něj by se také mělo snížit riziko, že si dlužník bude půjčovat u lichvářů a pracovat takzvaně načerno.

Předloha také zavede úplnou ochranu výživného na nezaopatřené děti a změní jednorázovou výplatu dlužníkovi z jeho obstaveného účtu.

Do konce února jde v souvislosti se změnami schválenými kvůli koronavirové krizi o čtyřnásobek životního minima, pak by to měl být znovu dvojnásobek.

Poslanecká předloha částku zvyšuje na trojnásobek životního minima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám