Hlavní obsah

Chalupa v zahraničí? Proč ne, zvažuje ji čím dál víc Čechů

Ceny nemovitostí v Česku rostou, inflace blížící se dvouciferné hodnotě znehodnocuje úspory domácností. Češi se tak stále více ohlížejí po investici do nemovitosti v zahraničí. Pořídit si ji zvažují tři z deseti domácností, považují to za dobrou alternativu k nedostupným českým chalupám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pandemie koronaviru a s ní spojená opatření týkající se především omezených možností cestování měly vliv na rostoucí zájem Čechů pořídit si chalupu či chatu.

Ceny rekreačních nemovitostí kvůli zvýšené poptávce dramaticky rostly, najít dnes v Česku chalupu či chatu za příznivou cenu se pomalu stává hledáním příslovečné jehly v kupce sena.

Chalupy a chaty berou Češi útokem

Finance

Češi se proto obracejí do zahraničí. V rámci Evropské unie je totiž koupě nemovitosti stejně snadná jako doma. Z aktuálního průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) mezi lidmi ve věku 18 až 65 let s čistým příjmem domácnosti vyšším než 60 tisíc korun vyplynulo, že pořídit si nemovitost mimo ČR zvažuje v současné době 30 procent lidí.

Dalším důvodem je vysoká inflace (v lednu meziročně stoupla na 9,9 procenta), která českým domácnostem úspory, jež  ke konci loňského roku činily 3,02 bilionu korun, výrazně znehodnocuje.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

„Většina dotazovaných, téměř tři pětiny, považuje nákup zahraniční nemovitosti za alternativu k ‚české chalupě‘, která jim umožní relaxovat ve vlastním v atraktivních zahraničních lokacích. A samozřejmě je to pohledem Čechů i dobrá investice, která slibuje v delším časovém horizontu zhodnocení vložených prostředků. Uvažuje tak polovina dotázaných,“ uvedl tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Španělsko láká dvě pětiny zájemců

Z dat Eurostatu vyplynulo, že největší meziroční nárůst cen nemovitostí v Evropě ke konci třetího čtvrtletí loňského roku byl zaznamenán právě v Česku, ceny se zvýšily o 22 procent.

Pro zajímavost - výrazně rostly ceny i v Litvě (meziročně o 18,9 procenta), Estonsku (o 17,3 procenta) a Nizozemsku (o 16,8 procenta). Na druhou stranu nejpomalejší meziroční růst cen nemovitostí byl zaznamenán na Kypru (o 2,2 procenta), v Itálii a Španělsku (shodně o 4,2 procenta).

Získat vlastní nemovitost je pro Čechy těžší než pro ostatní Evropany

Finance

Nepřekvapí tedy, že právě země se v současnosti relativně nízkými cenami nemovitostí, navíc slibující relax v teple a u moře, pro něž je Češi v letních měsících hojně navštěvují, vedou v žebříčků lokalit, kde si chtějí nemovitost pořídit.

Mezi těmi, kteří o této koupi uvažují, je největší zájem o Španělsko (42 procent, z toho 24 procent jde o pevninskou část, z 12 procent o Kanárské ostrovy a z šesti procent o Mallorcu), následuje Chorvatsko (36 procent) a Itálie (33 procent).

O pořízení nemovitosti na Slovensku uvažuje každý šestý až sedmý zájemce, shodný počet by nepohrdl nemovitostí v Rakousku.

Anketa

Jaký je váš postoj ke koupi nemovitosti v zahraničí?
Již takovou nemovitost vlastním.
10,9 %
Plánuji ji koupit, nebo o tom vážně uvažuji.
23,3 %
Neplánuji ji koupit, nemám na to peníze.
47,7 %
Neplánuji ji koupit, tato možnost mě nezajímá.
18,1 %
Celkem hlasovalo 4516 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám